Tutaj jesteś: Święta i Uroczystości > Wielkanoc > Potrawy Wielkanocne > Jak zrobić mazurek wielkanocny o smaku malinowym w kształcie pisanki?
Jak zrobić mazurek wielkanocny o smaku malinowym w kształcie pisanki?

Jak zrobić mazurek wielkanocny o smaku malinowym w kształcie pisanki?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.7/5 (9 ocen)
Oceń 
Mazurek jest jednym z najpopularniejszych ciast pieczonych na Wielkanoc. Gospodynie wypiekają je w różnych kształtach i smakach. Poniżej znajdziesz instrukcję jak zrobić mazurek o smaku malinowym w kształcie wielkanocnej pisanki.
Rzeczy, których potrzebujesz:
250 g mąki, 30 g masła, 120 g migdałów całych lub mielonych, 2 żółtka jajek ugotowanych na twardo, 60 g cukru, 2 krople aromatu migdałowego, Surowe żółtko, 250 g dżemu malinowego, 250 g cukru pudru, 3 łyżki gęstego syropu malinowego, Gotowa polewa czekoladowa
1
Migdały sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i zmiel (opcjonalnie możesz użyć już zmielonych).
2
Masło posiekaj na stolnicy z przesiana mąką, dodaj przetarte przez sitko ugotowane żółtka, zmielone migdały i cukier. Zagnieć gładkie lśniące ciasto.
3
Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki.
4
Schłodzone ciasto rozwałkuj. Ostrym nożem wytnij dwa identyczne owalne placki. Ułóż na blasze, przykrytej pergaminem i piecz około 30 minut w temperaturze 170 °C. pozostaw do ostygnięcia.
5
Jeden ostudzony placek posmaruj dżemem i przykryj drugim.
6
Cukier puder utrzyj z 2-3 łyżkami wody oraz łyżką soku malinowego. Powstałym lukrem posmaruj ciasto. Gdy lukier zastygnie możesz polać go polewą czekoladową i ozdobić esami floresami z pozostałego syropu malinowego, lub bezpośrednio na lukier polewać po trochu syropu i czekolady i dekorować zaostrzonym patyczkiem rozprowadzając nierównomiernie.
Jak zrobić mazurka orzechowego w kształcie kwiatka?
Jak zrobić bułeczki w kształcie zajączków?
Jak zrobić ciasteczka łabędzie?
Jak zrobić drożdżowe zajączki wielkanocne?
Wskazówki
  • Dekorację możesz również zrobić według własnego uznania, z czekolady możesz zrobić równie napis np. „Wesołego Alleluja”,
  • Lukier będzie mniej słodki jeśli zamiast wody użyjesz soku z limonki lub cytryny.
  • Czas przygotowania około 75 minut, ilość 12 porcji.
 3.7/5 (9 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
paaaaaaaaaaaaaaula - 2010-03-30
aleee piekny,może spróbuje go zrobić,ale taki cudny to mi nie wyjdzie:)
Trudno wyobrazić sobie spotkania przy rodzinnym stole bez drożdżowego ciasta i herbaty z cytryną. Naszym faworytem...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami, zatem pora zabrać się za świąteczne wypieki. Pyszne drożdżowe ciasto bez...
Jak zrobić ciasto wielkanocne?
Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami, zatem...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub