Tutaj jesteś: Święta i Uroczystości > Wielkanoc > Potrawy Wielkanocne > Jak zrobić mazurek wielkanocny o smaku malinowym w kształcie pisanki?
Jak zrobić mazurek wielkanocny o smaku malinowym w kształcie pisanki?

Jak zrobić mazurek wielkanocny o smaku malinowym w kształcie pisanki?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.7/5 (9 ocen)
Oceń 
Mazurek jest jednym z najpopularniejszych ciast pieczonych na Wielkanoc. Gospodynie wypiekają je w różnych kształtach i smakach. Poniżej znajdziesz instrukcję jak zrobić mazurek o smaku malinowym w kształcie wielkanocnej pisanki.
Rzeczy, których potrzebujesz:
250 g mąki, 30 g masła, 120 g migdałów całych lub mielonych, 2 żółtka jajek ugotowanych na twardo, 60 g cukru, 2 krople aromatu migdałowego, Surowe żółtko, 250 g dżemu malinowego, 250 g cukru pudru, 3 łyżki gęstego syropu malinowego, Gotowa polewa czekoladowa
1
Migdały sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i zmiel (opcjonalnie możesz użyć już zmielonych).
2
Masło posiekaj na stolnicy z przesiana mąką, dodaj przetarte przez sitko ugotowane żółtka, zmielone migdały i cukier. Zagnieć gładkie lśniące ciasto.
3
Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki.
4
Schłodzone ciasto rozwałkuj. Ostrym nożem wytnij dwa identyczne owalne placki. Ułóż na blasze, przykrytej pergaminem i piecz około 30 minut w temperaturze 170 °C. pozostaw do ostygnięcia.
5
Jeden ostudzony placek posmaruj dżemem i przykryj drugim.
6
Cukier puder utrzyj z 2-3 łyżkami wody oraz łyżką soku malinowego. Powstałym lukrem posmaruj ciasto. Gdy lukier zastygnie możesz polać go polewą czekoladową i ozdobić esami floresami z pozostałego syropu malinowego, lub bezpośrednio na lukier polewać po trochu syropu i czekolady i dekorować zaostrzonym patyczkiem rozprowadzając nierównomiernie.
Jak zrobić bułeczki w kształcie zajączków?
Jak zrobić wielkanocny mazurek makowy?
Jak zrobić chrzan wielkanocny?
Jak zrobić baranka z pianek Marshmallows?
Wskazówki
  • Dekorację możesz również zrobić według własnego uznania, z czekolady możesz zrobić równie napis np. „Wesołego Alleluja”,
  • Lukier będzie mniej słodki jeśli zamiast wody użyjesz soku z limonki lub cytryny.
  • Czas przygotowania około 75 minut, ilość 12 porcji.
 3.7/5 (9 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
paaaaaaaaaaaaaaula - 2010-03-30
aleee piekny,może spróbuje go zrobić,ale taki cudny to mi nie wyjdzie:)
Sen jest nieodłącznym elementem naszego życia, poświęcamy na niego 1/3 naszego czasu. Każdy z nas ma inne preferencje...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Wieniec jest rodzajem bułki i podawany jest obowiązkowo na śniadanie wielkanocne. Podany na dużym talerzu, ozdobiony...
Jak zrobić wieniec wielkanocny?
Wieniec jest rodzajem bułki i podawany jest obowiązkowo...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub