Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Zupy > Jak zrobić bulion wołowy z warzywami?
Jak zrobić bulion wołowy z warzywami?

Jak zrobić bulion wołowy z warzywami?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 5/5 (5 ocen)
Oceń 
Bulion wołowy z warzywami jest najprostszą zupą jaką można zrobić a poza tym jest bardzo zdrowy. Dlaczego zatem nie ugotować własnego bulionu zamiast robić robić go z kostki bulionowej? To czego potrzebujesz jest wołowina z kością i jarzyny (marchewka, seler, pietruszka), cebula i świeże zioła. Bulion możesz zjeść z mięsem oraz z jarzynami jak również z makaronem lub z ziemniakami.
Rzeczy, których potrzebujesz:
70 dkg wołowiny z kością, 2 marchewki, 1 pietruszka, Kawałek selera, 1 cebula, Świeży koperek, Sól do smaku
1
Gotowanie bulionu wołowego 1
Przygotuj składniki.
2
Gotowanie bulionu wołowego 2
Opłucz mięso. Wypełnij garnek zimną wodą i włóż do niego mięso. Postaw na średni ogień i przykryj pokrywką (zmniejsz ogień kiedy woda się zagotuje). Gotuj mięso przez 1,5 godziny (lub aż mięso zrobi się miękkie) a następnie wyłów szumowiny.
3
Gotowanie bulionu wołowego 3
W międzyczasie obierz marchewkę, pietruszkę i seler a następnie pokrój je na kawałki (dość duże, chodzi o to, aby zmieściły się do garnka).
4
Gotowanie bulionu wołowego 4
Obierz cebulę i zrób w niej w kilku miejscach głębokie nacięcia.
5
Gotowanie bulionu wołowego 5
Dodaj jarzyny z cebulą do gotującego się mięsa i duś razem przez 20 minut.
6
Gotowanie bulionu wołowego 6
Dodaj soli do smaku (około 1 łyżeczka) i wyłącz ogień. Bulion wołowy jest gotowy.
7
Gotowanie bulionu wołowego 7
Bulion przecedź przez sitko i przelej na talerze lub do kubków a następnie posyp po wierzchu świeżym koperkiem lub pietruszką. Bulion możesz zjeść również z mięsem i jarzynami w których się gotował oraz z ziemniakami lub z makaronem.
Jak zwijać gołąbki?
Jak zrobić omlet z pieczarkami i cebulą?
Jak zrobić babeczki czekoladowe?
Jak zrobić rosyjskie pierożki z mięsem i ryżem?
 5/5 (5 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Dynia nie chce być przeciętna i nijaka. Znudziło jej się wycinanie, oklejanie, umieszczanie w halloweenowych stroikach....
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Smażone, zielone pomidory w cieście są wspaniałą przekąską na co dzień. Chrupiące i pachnące boczkiem - jestem pewna,...
Jak zrobić zielone pomidory w cieście?
Smażone, zielone pomidory w cieście są wspaniałą...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub