Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole > Herbata > Jak zrobić kwas chlebowy?

Jak zrobić kwas chlebowy?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4.5/5 (4 ocen)
Oceń 
Kwas chlebowy nie jest bardzo popularnym napojem, jednak warto go spróbować. Możesz go kupić w większości supermarketów ale również możesz go zrobić sam. Kwas chlebowy robi się z chleba razowego, wody, cukru i drożdży - może nie brzmi to dobrze, ale obiecuję, że napój jest przepyszny!
Rzeczy, których potrzebujesz:
3,8 litra wody, 3/4 - 1 szklanka czerstwego chleba żytniego razowego, rozdrobnionego, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie suchych drożdży (ok. 2 łyżeczki), Kilka rodzynek do smaku
1
Przepis na kwas chlebowy 1
Przygotuj składniki. Każdy rodzaj chleba razowego jest dobry. Należy go wysuszyć przed użyciem.
2
Przepis na kwas chlebowy 2
Suchy chleb połam na małe kawałki i włóż do blendera. Zmiksuj go na drobne okruszki.
3
Przepis na kwas chlebowy 3
Przełóż około 1 szklankę okruszków do dużego garnka. Jeśli nie chcesz, aby kwas był gorzkawy zmniejsz ilość do 3/4 szklanki. Im więcej czerstwego chleba tym kolor napoju będzie ciemniejszy.
4
Przepis na kwas chlebowy 4
W innym dużym garnku zagotuj całą wodę.
5
Przepis na kwas chlebowy 5
Gotującą się wodę przelej do garnka z czerstwym chlebem i odłóż na bok (temp. pokojowa) na około 2-2,5 godziny. Od czasu do czasu mieszaj.
6
Przepis na kwas chlebowy 6
Po 2 godzinach, jak już woda z chlebem nie będzie taka gorąca wymieszaj drożdże z około 3 łyżkami ciepłej wody.
7
Przepis na kwas chlebowy 7
Do wszystkiego dodaj cukier i dobrze wymieszaj...
8
Przepis na kwas chlebowy 8
Dodaj drożdże.
Jak zrobić zapiekanki z masłem czosnkowym?
Jak zrobić omlet z pieczarkami i cebulą?
Jak zrobić krewetki z czosnkiem i pietruszką?
Jak zrobić bulion wołowy z warzywami?
strona 1 z 2następna >
 4.5/5 (4 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
omkno - 2013-11-13
Większość przepisów podaje drożdże piekarskie - świeże lub suche (przeważnie 25g świeżych = 7 g suchych). Jednak dodanie drożdży piekarskich powoduje, że kwas zalatuje nimi przez długi czas (2-3 tygodnie stania w butelce).
qba - 2012-09-21
Witam jakich użyć drożdży? Ja użyłem winiarskich i niestety po 12 godz. mój kwas nie wygląda tak jak na zdjęciu 11. Proszę o podpowiedź.
Andrzejki to szczególne święto. Warto więc przygotować specjalne dekoracje na ten wyjątkowy wieczór. Różne „cygańskie”...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Jeśli nie masz czasu na długie gotowanie obiadu to wypróbuj ten prosty sos pomidorowy do makaronu
Jak zrobić sos pomidorowy do makaronu?
Jeśli nie masz czasu na długie gotowanie obiadu to wypróbuj...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub