Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Zupy > Jak zrobić kwas buraczany?
Jak zrobić kwas buraczany?

Jak zrobić kwas buraczany?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 5/5 (1 ocen)
Oceń 
Prawdziwy barszcz wigilijny robi się na kwasie buraczanym. Kwas można pić również sam w celach odżywczych i leczniczych. Poniżej przepis na tradycyjny kwas buraczany.
Rzeczy, których potrzebujesz:
1 kg buraków, 4 kromki razowego chleba, 6 średnich ząbków czosnku, Kawałek korzenia chrzanu (opcjonalnie)
1
Buraki i chrzan obierz i pokrój kawałki. Razowy chleb porwij na większe kawałki. Buraki upchaj do słoików.
2
Na wierzch do każdego słoika włóż obrany ząbek czosnku, kawałek chleba i zalej do pełna letnią wodą. Słoiki odstaw na 3-4 dni w jakieś ciepłe miejsce. Możesz je podstawić pod grzejnik czy kaloryfer.
3
Po upływie kilku dni sprawdź czy kwas ma dobry smak. Jeśli jeszcze nie jest wystarczająco winny pozostaw na kolejne kilka dni. Jeśli jest dobry wyjmij z niego chleb i wraz z burakami włóż do lodówki.
Jak kisić buraki na barszcz Wigilijny?
Jak zrobić zupę z kurek?
Jak zrobić śledzie w oleju?
Jak zrobić kompot z suszonych śliwek?
Przeczytaj teraz: Jak ugotować krupnik?
 5/5 (1 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Trudno wyobrazić sobie spotkania przy rodzinnym stole bez drożdżowego ciasta i herbaty z cytryną. Naszym faworytem...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Zamiast kupować ajerkoniak proponuję wykonać go własnoręcznie. Gdy już raz w nim zasmakujesz, z pewnością nie sięgniesz...
Jak zrobić ajerkoniak?
Zamiast kupować ajerkoniak proponuję wykonać go własnoręcznie. Gdy już raz w nim...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub