Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przepisy Świateczne > Przepisy Wielkanocne > Jak zrobić paschę?

Jak zrobić paschę?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 0/5 (0 ocen)
Oceń 
Pascha jest tradycyjnym daniem wielkanocnym wywodzącym się z kuchni rosyjskiej. Pascha wielkanocna ma kształt piramidy która symbolizuje Grób Chrystusa.
Rzeczy, których potrzebujesz:
1 kg tłustego twarogu, 250 ml śmietany kremówki, 200 g roztopionego masła, 5 żółtek, 250 g cukru pudru, aromat waniliowy, 250 g bakalii (pestki dyni, migdały, orzechy laskowe, rodzynki, drobno pokrojona suszona figa i suszone morele), 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, rozpuszczona czekolada, owoce (opcjonalnie do ozdobienia), bita śmietana (opcjonalnie do ozdobienia)
1
Przetrzyj twaróg przez drobne sito lub zmiel kilka razy przez maszynkę.
2
Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj śmietanę i ubijaj aż uzyskasz gęsty krem. Postaw na mały ogień i podgrzewaj cały czas mieszając prawie do zagotowania.
3
Ściągnij garnek z palnika, dodaj roztopione masło, cukier, aromat waniliowy, przetarty ser i wymieszaj wszystko za pomocą miksera.
4
Dodaj bakalie oraz skórkę cytrynową i dobrze wymieszaj.
5
Całą masę przelej do wyłożonego dużą ściereczką durszlaka i dobrze odciśnij. Boki ściereczki nałóż na masę i dociśnij, aby wycisnąć jak najwięcej płynu. Połóż durszlak na garnuszku i włóż do lodówki na noc.
6
Delikatnie przełóż paschę na talerz, polej roztopioną czekoladą i posyp bakaliami. Smacznego!
Przepis na  pasztet wielkanocny
Jak zrobić jajka marmurkowe?
Jak farbować ugotowane jajka – marmurek?
Jak zrobić lukier królewski?
 0/5 (0 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Andrzejki to szczególne święto. Warto więc przygotować specjalne dekoracje na ten wyjątkowy wieczór. Różne „cygańskie”...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Zajączki wielkanocne wykonane z drożdżowego, zwiniętego w spiralki ciasta, to pyszna i prosta w przygotowaniu przekąska...
Jak zrobić drożdżowe zajączki wielkanocne?
Zajączki wielkanocne wykonane z drożdżowego, zwiniętego...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub