Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Desery > Ciasta > Jak zrobić ciasto snickers?
Jak zrobić ciasto snickers?

Jak zrobić ciasto snickers?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 5/5 (2 ocen)
Oceń 
Pokochasz to ciasto. W niepowtarzalny sposób łączy kremową czekoladę domowej roboty i masę z masła orzechowego. Smaki te, poprzedzielane herbatnikami i karmelem, to prawdziwa rozkosz zmysłów. A co jest w tym wszystkim najlepsze? To, że ciasto snickers nie wymaga pieczenia! Potrzebujesz jeszcze jakiejś zachęty?
Rzeczy, których potrzebujesz:
Na ciasto o wymiarach 20x20 cm: około 16 herbatników, krem orzechowy i czekoladowy: 2/3 szklanki skrobi kukurydzianej, 1 szklanka cukru, szczypta soli, 6 szklanek zimnego pełnego mleka, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, ¾ szklanki posiekanej gorzkiej czekolady, ¾ szklanki kremowego masła orzechowego, sos karmelowy: 1 szklanka cukru, 6 łyżek wody, 55g masła, ¼ szklanki śmietany kremówki, polewa czekoladowa: 2/3 szklanki gorzkiej czekolady, 1 łyżka śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru, 4-5 łyżek ciepłej wody, do dekoracji: 12-14 posiekanych miniaturowych Snickersów
1
Krem orzechowy i czekoladowy

Zmieszaj skrobię kukurydzianą, cukier, sól i mleko i zmiksuj całość do uzyskania jednorodnej konsystencji. Mieszankę przełóż do żaroodpornej miski i umieść na 20-25 minut nad garnkiem z gorącą wodą. Od czasu do czasu mieszaj zawartość miseczki.
2
Krem będzie gotowy wówczas, gdy zgęstnieje na tyle, że będzie przyklejał się do spodu łyżki, a na jego powierzchni będzie widać zrobione łyżką ślady. Gdy tak się stanie, dodaj do niego ekstrakt waniliowy.
3
Podziel krem na dwie części. Do jednej z nich dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj. Do drugiej połowy dodaj natomiast masło orzechowe. Tę porcję kremu również dobrze wymieszaj.
4
Sos karmelowy

Cukier i wodę umieść w rondelku i podgrzewaj na średnim ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. Pamiętaj, by mieszać zawartość rondelka i zeskrobać nawet te kryształki cukru, które przykleją się do jego krawędzi.
5
Gdy cukier całkowicie rozpuści się, zwiększ ogień na duży. Od tego momentu nie mieszaj bezpośrednio zawartości rondla. Chwyć go raczej za rączkę i obracaj tak, by mieszanka była w ruchu. Po około minucie zobaczysz, jak na powierzchni mikstury zaczną tworzyć się bąbelki.
Jak zrobić ciasto bananowe?
Jak zrobić ciasto bananowe z bitą śmietaną?
Jak zrobić szarlotkę?
Jak zrobić deser z masłem orzechowym w pucharku?
strona 1 z 3następna >
Przeczytaj teraz: Jak zrobić ciasto z dyni?
 5/5 (2 ocen)
Oceń 

  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
wrobelkacza - 2014-01-28
pycha
Majówka już tuż tuż, a ty nigdzie nie wyjeżdżasz? A może właśnie zostałeś zmuszony do wyjazdu na działkę z rodziną i...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
W cukierniach możemy spotkać dwa rodzaje bajaderki: bajaderkę wg mnie „prawdziwą” oraz ciasto – bajaderkę. W jaki...
Jak zrobić bajaderkę?
W cukierniach możemy spotkać dwa rodzaje bajaderki: bajaderkę wg mnie „prawdziwą”...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub