Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Podstawy gotowania > Jak gotować ryż?

Jak gotować ryż?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.8/5 (473 ocen)
Oceń 
 1 z 8 
Gotowanie ryżu jest pozornie bardzo proste, jednak w dalszym ciągu wielu kucharzy ma problem z jego ugotowaniem w taki sposób, aby był puszysty, nie sklejał się i nie był twardy. Cała tajemnica tkwi w ilości wody, temperaturze i przykryciu naczynia z ryżem.
 3.8/5 (473 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (12)

Nie będzie widoczny na stronie
 
wlodomur - 2013-07-01
ja robię tak jak kaszę:szklanka ryżu/płukam/ dwie wody,nieco soli po zagotowaniu zmniejszam ogień,gdt wchłonie wodę,zawijam w ściereczkę i między dwie poduszki,min 1godz potem wystarczy przemieszać jest bardzo sypki
anuszka - 2013-04-08
do gotowanego ryżu dodaję zawsze łyżkę oleju, dzięki temu ryż nie jest taki klejący
Justyna306 - 2013-03-22
Polecam gotowanie ryżu na parze. Ryż z parownika będzie zawsze sypki i do tego bardzo zdrowy. Do pojemniczka wczucamy ryż, wlewamy wode (1 szklanka ryżu + troszke wiecej jak pół szklanki) nastawiamy na pól godzinki i po wszystkim :) Oczywiście każdy parowar ma swoją moc itd więc metodą prób i błedów dojdziecie do ideału. Dodam ze brązowy ryż zawsze gotuje sie odrobinke dłużej :)
gabi12121 - 2013-03-13
Zawsze po ugotowaniu przelewam ryż na sitku zimną wodą (jak makaron) i zawsze jest sypki
zigitrn - 2012-12-11
I całym sekretem gotowania ryżu jest przykrywka... a ja nigdy z niej nie korzystałem
kuba - 2012-11-16
Jeszcze sól ! oczywiście jeżeli ktoś ma zamiar z nim zjeść
ala - 2012-05-12
ryż jest bardzo smaczny i bogaty w wartośći odżywcze naprawde polecam mniam mniam mniam pychotka
lubię go pałaszować aż się uszy trzęsą
lecz troche trudno się go pichci ;)
arkady - 2012-02-19
brązowy odrobinę więcej wody niż 1,5 do 1?? raczej dużo więcej tzn. wody 4-5 części na 1 część ryżu.
Chyba ktoś brązowego jeszcze nie gotował, bo do białego paraboiled to może i pasuje...
BROMATOLOG - 2012-02-02
ryż jest bogaty w minerały i witaminy! ryż gotuje się kilka minut, dalej się szczelnie przykrywa,trzeba wiedzieć ile wody dać-to też zależy jaki ryż, nie płukać ryżu!
Zlociszek - 2010-10-28
Dla ludzi chodzących na siłownie radze by nie pozbywali się skrobi
mati - 2010-10-02
ogolnie sposob gotowania sie sprawdza ..chcialbym polecic jako suplement sposob w jaki ja to robie przed ugotowaniem ryzu wlac troszke oleju do garnka w ktorym bedzie gotowany ryz i na niewielkim ogniu dodajac pokrojony w drobna kosteczke zabek czosnku podsmazyc go lekko az poczujesz aromat po czym przystapic do gotowania ryzu w tym sammym garnku z czosnkiem smakuje super polecam pozdro
Kinga AYER, Paris - 2010-03-14
__PODPOWIEDŹ:

RYŻ.1.
WIKIPEDIA:
Produkty uboczne powstające podczas obróbki ziaren ryżu – czyli otręby i proszek powstały po rozdrobnieniu odpadów z procesu polerowania ziarna – wykorzystuje się jako KARMĘ dla ZWIERZĄT. Z otrąb uzyskuje się olej używany do celów spożywczych i przemysłowych. Pokruszone ziarna wykorzystuje się do warzenia piwa, destylacji alkoholu oraz produkcji skrobi i mączki ryżowej. Plewy stosuje się jako opał i materiał do pakowania, produkuje się z nich również nawóz i furfurol. Słomę używa się na ściółkę, paszę dla zwierząt, pokrycia dachowe oraz do produkcji mat, odzieży, opakowań i mioteł. Ryż wykorzystywany jest także w papiernictwie, do wyrobu przedmiotów plecionych, kleju i kosmetyków (puder). Stanowi źródło skrobi.
Podczas młocki usuwa się zwykle zarówno PLEWY, jak i OTRĘBY, czasem dodatkowo stosuje się polerowanie glukozą i talkiem, co nadaje ziarniakom połysk.

IRL KRAKÓW.
Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o__ ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, wchłania się po ok. 60 min., czyli nie od razu, i wchłania się DŁUGO !!
Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach.

PUENTA: ryż biały to produkt najwyższej wartości odżywczej, co OCZYWISTE !!

Nieprawdy biologiczne oraz puste frazesy o ryżu i nie tylko o ryżu, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!
Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym „naukowym reżimom” czyli lekko, łatwo mówią PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!

Zobacz też:
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Ziemniaki, makarony i ryż to nieodzowne dodatki do obiadów. Zwłaszcza w Polsce nie możemy sobie wyobrazić kotleta...
Jak gotować ziemniaki i inne dodatki do obiadu?
Ziemniaki, makarony i ryż to nieodzowne dodatki do obiadów...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub