Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Techniki gotowania > Jak gotować na parze?
Jak gotować na parze?

Jak gotować na parze?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.6/5 (429 ocen)
Oceń 
Gotować na parze można większość produktów żywnościowych. Ma to wiele zalet w porównaniu z innymi metodami gotowania. Produkty przyrządzane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Podczas gdy zwykłe gotowanie zmniejsza ilość witaminy C w warzywach o 70%, to gotując na parze tracimy jej zaledwie 40%. Tak więc warzywa gotowane na parze są zdrowsze oraz smaczniejsze, ponieważ wszelkie składniki zostają w warzywie, a nie przedostają się do wody. Kolejnym plusem gotowania na parze jest fakt, iż do przyrządzenia potraw nie musimy używać tłuszczu.Przeczytaj poniższą instrukcję a dowiesz się jak gotować na parze.
Rzeczy, których potrzebujesz:
garnek do gotowania na parze / parowar
1
Garnek do gotowania na parze
Gotować na parze możemy na zwykłej kuchence, w garnku zawierającym niewielką ilość wody podgrzewanej do temperatury wrzenia. Żywność, która ma być gotowana, umieszczona jest w koszyku zawieszonym nad wodą. Garnek powinien być szczelnie przykryty pokrywką. Gorąca para wypełnia cały garnek, dzięki czemu żywność gotuje się bardzo szybko.
2
Jeśli nie masz specjalnego garnka do gotowania na parze lub parowaru, możesz do zwykłego dużego garnka wstawić naczynie żaroodporne, na którym umieścisz talerz. Pamiętaj o odpowiednio dopasowanej pokrywce, która zamknie parę w środku naczynia.
3
Na parze mogą być gotowane warzywa, ziemniaki oraz ryż. Niektóre warzywa, takie jak brokuły i kalafior, rozpadają się i rozmakają podczas zwykłego gotowania w wodzie, dlatego gotowanie ich na parze jest świetną alternatywą. Warzywa, tak jak inne potrawy gotowane na parze, będą miały głębszy smak, gdy do wody dodasz zioła lub kostkę bulionową.
4
Gotowanie na parze jest zalecane dla wszelkich ryb. Zamiast wody używamy w tym przypadku bulionu lub ,do których dodajemy aromatyczne zioła. Wilgotne środowisko gotowania sprawia, że ryba jest bardzo soczysta.
Jak przyrządzić szpinak?
Jak gotować w szybkowarze?
Jak gotować ziemniaki?
Jak suszyć grzyby?
Wskazówki
  • Gotowanie na parze było bardzo popularne tysiące lat temu, kiedy żywność była przyrządzana na gorących kamieniach i gotowana w gorących źródłach. Pomimo iż Zachód przypomniał sobie o tej metodzie dopiero niedawno, kuchnia orientalna słynie z niej od zawsze. W Chinach gotuje się na parze już od ponad 3000 lat. Pierwsze naczynia do gotowania na parze wykonane były z kamionki i powstały w Yunnan.
strona 1 z 2następna >
Przeczytaj teraz: Jak gotować w parowarze?
 3.6/5 (429 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (10)

Nie będzie widoczny na stronie
 
drakulka - 2014-04-10
To zależy od produktów jakie gotujesz, od sposobu i chyba od tego jaki rodzaj masz garnka/szybkowaru etc.;) filet z ryby taki cienki, mrożony gotuje się ok 15 min, a świeży ok 10 min, marchew świeża posiekana ok 10 min a w całości już dłużej, filet z kurczaka w całości 15-25min zależy jak gruby. W garnkach philipiaka jest o tyle fajnie, że można gotować kilka rzeczy na raz i postawić garnek na garnku, więc dużo miejsca nie zajmuje i jest to ekonomiczniejsze ;)
kisia - 2014-02-25
Ja mam pytanie :) jak działa ten parownik, na ile trzeba wstawić produkty? ile czasu o trwa i przede wszystkim, jak duży on jest ?
astrala - 2014-02-20
podstawą jest dobry parownik, ja mam taki marki philipiak, z którego korzysta nawet Okrasa podczas swoich programów kulinarnych ;-)
Agniesia2678 - 2013-12-08
ja to najczęściej na parze gotuje brokuły , ale trzeba pilnować czasu , bo mogą zacząć się rozwalać
drakulka - 2013-10-13
*w typach
drakulka - 2013-10-13
jak masz typach Philipiaka, to nie zastanawiaj się i kupuj!;) Gotowałam wczoraj warzywa - nie przypaliły się ;D brokuły, kalafior, marchewka - 15 min, ale wydaje mi się, że to wszystko zależy od ich rodzaju i stanu, nie ma określonego czasu, szybciej ugotuje Ci się marchewka posiekana od całej, jeszcze inaczej ta wyjęta z zamrażalnika.
Kasia - 2013-10-12
Jak długo gotuje się na parze warzywa, tj marchew, ziemniaki?. Możecie polecić jakieś marki, które posiadają takie produkty? Zastanawiam się nad zakupem, ale wacham się między kilkoma producentami.
drakulka - 2013-10-10
dodałam pusty komentarz przez przypadek, przepraszam;) w zeszły weekend dostaliśmy w prezencie ślubnym garnki do gotowania na parze philipiaka i przymierzam się do pierwszej potrawy;) od niedzieli żywimy się resztkami z wesela, ale jutro już coś upichcimy;)
martakali2889 - 2013-04-04
Ryby z parowaru są pyszne. Polecam każdemu. Zwłaszcza na dietach.
Alunia - 2011-06-09
Dziś ugotowałam pierwsze danie na parze dla męza. Jak dla nas bomba. Ziemniaczki po prostu super, z niewielką ilością soli i do tego kalafior i młoda marchewka. Bez mięska tym razem, ale może jutro.... właśnie szukam fajnych przepisów
Sen jest nieodłącznym elementem naszego życia, poświęcamy na niego 1/3 naszego czasu. Każdy z nas ma inne preferencje...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Zamieszczone tutaj wskazówki wyposażą cię w informacje niezbędne do opanowania umiejętności gotowania w szybkowarze....
Jak używać szybkowaru?
Zamieszczone tutaj wskazówki wyposażą cię w informacje niezbędne do opanowania umiejętności...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub