Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Techniki gotowania > Jak gotować na parze?
Jak gotować na parze?

Jak gotować na parze?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.6/5 (429 ocen)
Oceń 
Gotować na parze można większość produktów żywnościowych. Ma to wiele zalet w porównaniu z innymi metodami gotowania. Produkty przyrządzane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Podczas gdy zwykłe gotowanie zmniejsza ilość witaminy C w warzywach o 70%, to gotując na parze tracimy jej zaledwie 40%. Tak więc warzywa gotowane na parze są zdrowsze oraz smaczniejsze, ponieważ wszelkie składniki zostają w warzywie, a nie przedostają się do wody. Kolejnym plusem gotowania na parze jest fakt, iż do przyrządzenia potraw nie musimy używać tłuszczu.Przeczytaj poniższą instrukcję a dowiesz się jak gotować na parze.
Rzeczy, których potrzebujesz:
garnek do gotowania na parze / parowar
1
Garnek do gotowania na parze
Gotować na parze możemy na zwykłej kuchence, w garnku zawierającym niewielką ilość wody podgrzewanej do temperatury wrzenia. Żywność, która ma być gotowana, umieszczona jest w koszyku zawieszonym nad wodą. Garnek powinien być szczelnie przykryty pokrywką. Gorąca para wypełnia cały garnek, dzięki czemu żywność gotuje się bardzo szybko.
2
Jeśli nie masz specjalnego garnka do gotowania na parze lub parowaru, możesz do zwykłego dużego garnka wstawić naczynie żaroodporne, na którym umieścisz talerz. Pamiętaj o odpowiednio dopasowanej pokrywce, która zamknie parę w środku naczynia.
3
Na parze mogą być gotowane warzywa, ziemniaki oraz ryż. Niektóre warzywa, takie jak brokuły i kalafior, rozpadają się i rozmakają podczas zwykłego gotowania w wodzie, dlatego gotowanie ich na parze jest świetną alternatywą. Warzywa, tak jak inne potrawy gotowane na parze, będą miały głębszy smak, gdy do wody dodasz zioła lub kostkę bulionową.
4
Gotowanie na parze jest zalecane dla wszelkich ryb. Zamiast wody używamy w tym przypadku bulionu lub ,do których dodajemy aromatyczne zioła. Wilgotne środowisko gotowania sprawia, że ryba jest bardzo soczysta.
Jak gotować w szybkowarze?
Jak gotować brokuły?
Jak suszyć grzyby?
Jak gotować komosę ryżową?
Wskazówki
  • Gotowanie na parze było bardzo popularne tysiące lat temu, kiedy żywność była przyrządzana na gorących kamieniach i gotowana w gorących źródłach. Pomimo iż Zachód przypomniał sobie o tej metodzie dopiero niedawno, kuchnia orientalna słynie z niej od zawsze. W Chinach gotuje się na parze już od ponad 3000 lat. Pierwsze naczynia do gotowania na parze wykonane były z kamionki i powstały w Yunnan.
strona 1 z 2następna >
 3.6/5 (429 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (10)

Nie będzie widoczny na stronie
 
drakulka - 2014-04-10
To zależy od produktów jakie gotujesz, od sposobu i chyba od tego jaki rodzaj masz garnka/szybkowaru etc.;) filet z ryby taki cienki, mrożony gotuje się ok 15 min, a świeży ok 10 min, marchew świeża posiekana ok 10 min a w całości już dłużej, filet z kurczaka w całości 15-25min zależy jak gruby. W garnkach philipiaka jest o tyle fajnie, że można gotować kilka rzeczy na raz i postawić garnek na garnku, więc dużo miejsca nie zajmuje i jest to ekonomiczniejsze ;)
kisia - 2014-02-25
Ja mam pytanie :) jak działa ten parownik, na ile trzeba wstawić produkty? ile czasu o trwa i przede wszystkim, jak duży on jest ?
astrala - 2014-02-20
podstawą jest dobry parownik, ja mam taki marki philipiak, z którego korzysta nawet Okrasa podczas swoich programów kulinarnych ;-)
Agniesia2678 - 2013-12-08
ja to najczęściej na parze gotuje brokuły , ale trzeba pilnować czasu , bo mogą zacząć się rozwalać
drakulka - 2013-10-13
*w typach
drakulka - 2013-10-13
jak masz typach Philipiaka, to nie zastanawiaj się i kupuj!;) Gotowałam wczoraj warzywa - nie przypaliły się ;D brokuły, kalafior, marchewka - 15 min, ale wydaje mi się, że to wszystko zależy od ich rodzaju i stanu, nie ma określonego czasu, szybciej ugotuje Ci się marchewka posiekana od całej, jeszcze inaczej ta wyjęta z zamrażalnika.
Kasia - 2013-10-12
Jak długo gotuje się na parze warzywa, tj marchew, ziemniaki?. Możecie polecić jakieś marki, które posiadają takie produkty? Zastanawiam się nad zakupem, ale wacham się między kilkoma producentami.
drakulka - 2013-10-10
dodałam pusty komentarz przez przypadek, przepraszam;) w zeszły weekend dostaliśmy w prezencie ślubnym garnki do gotowania na parze philipiaka i przymierzam się do pierwszej potrawy;) od niedzieli żywimy się resztkami z wesela, ale jutro już coś upichcimy;)
martakali2889 - 2013-04-04
Ryby z parowaru są pyszne. Polecam każdemu. Zwłaszcza na dietach.
Alunia - 2011-06-09
Dziś ugotowałam pierwsze danie na parze dla męza. Jak dla nas bomba. Ziemniaczki po prostu super, z niewielką ilością soli i do tego kalafior i młoda marchewka. Bez mięska tym razem, ale może jutro.... właśnie szukam fajnych przepisów
Uważasz, że nie ma lepszych butów, niż trampki? Conversy to twoje marzenie? Powiedz to swoimi paznokciami. Trampki na...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Wydawać by się mogło, że wok to magiczne naczynie, które służy wyłącznie do przygotowania dań kuchni chińskiej. Okazuje...
Jak gotować w woku (4 sposoby)?
Wydawać by się mogło, że wok to magiczne naczynie...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub