Tutaj jesteś: Zdrowie > Choroby i Leczenie > Przeziębienia i Grypa > Jak zrobić syrop z buraka?
Jak zrobić syrop z buraka?

Jak zrobić syrop z buraka?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 0/5 (0 ocen)
Oceń 
Obok syropu z cebuli syrop z buraka jest jednym z najpopularniejszych syropów domowej roboty. Idealny przy przeziębieniu na problemy z gardłem, kaszel i ogólne wzmocnienie organizmu.
Rzeczy, których potrzebujesz:
burak czerwony, cukier -ok. 4-5 łyżek, (opcjonalnie słoik)
1
Zimą, w okresie osłabionej odporności organizmu, często łapie nas długotrwałe przeziębienie a nawet grypa. Zazwyczaj towarzyszą mu męczący, duszący kaszel suchy lub mokry, bolące gardło i inne uporczywe symptomy. Kaszel i chrypka pojawiają się też, kiedy zbytnio nadwyrężymy nasze struny głosowe. Wiąże się z tym nieprzyjemne uczucie suchości, drapania w gardle.
2
Zamiast łykać od razu niezliczoną ilość (coraz droższych!) leków: kapsułek, tabletek, napojów rozgrzewających, warto sięgnąć po metody medycyny naturalnej.

Pomocny może okazać się prosty do wykonania SYROP Z BURAKA. Warzywo to bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm. Jeśli dolega nam zwykłe przeziębienie, zapalenie krtani, angina, czy borykamy się ze zwykłą chrypką - syrop z buraka z pewnością przyniesie nam ulgę i ułatwi odkrztuszanie.
3
Jak wykonać syrop z buraka?

Przepis jest banalnie prosty i nawet największy laik nie będzie miał problemu z jego wykonaniem.

Do zrobienia syropu niezbędny będzie oczywiście dorodny, świeży, czerwony burak oraz ok. 4-5 łyżek cukru.

Na początek należy odkroić czubek buraka - najlepiej z tej węższej strony, tak aby stabilnie mógł leżeć. Po odkrojeniu, za pomocą łyżki, wydrążamy niewielki otwór. Do otworu wsypujemy cukier.

Teraz pora na podgrzanie - buraka ustawiamy na palniku, zważając przy tym, aby ogień na którym podsmażamy warzywo był bardzo malutki. Buraka należy podsmażać przez około 20-30 minut. Warto cały czas obserwować warzywo aby uniknąć spalenia go. Po podgrzaniu wystarczy tylko odrobinę wystudzić sok i jest on gotowy do spożycia. Warto pić go wtedy, kiedy jest jeszcze ciepły, co koi nasze podrażnione gardło.
Domowe sposoby na zatoki
Jak wyleczyć grypę żołądkową?
Jak wyleczyć przeziębienie w jeden dzień?
Jak leczyć grypę jelitową?
Ostrzeżenia
  • Jeśli obawiasz się przygotowania syropu z buraka w ten sposób, skorzystaj z bezpieczniejszej wersji: Buraka obierz i pokrój bardzo drobno lub zetrzyj na tarce a następnie włóż do słoika i zasyp cukrem. Taka mieszanka musi jednak odczekać jedną dobę, aż puści sok i będzie gotowa do spożycia.
Wskazówki
  • Jeśli nie jesteś chory, przeziębiony również przygotuj sobie sok z buraka! Syrop z tego warzywa fantastycznie wzmacnia naszą odporność! Zwiększysz dzięki temu szanse na to, że choroba Cię nie "dopadnie".
  • Jeśli nie lubisz smaku buraka i nawet cukier niewiele tu zdziała - dodaj do niego intensywną przyprawę - np. imbir w proszku lub cynamon. Zmienią one smak buraka ale nie wpłyną na jego właściwości.
 0/5 (0 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Dynia nie chce być przeciętna i nijaka. Znudziło jej się wycinanie, oklejanie, umieszczanie w halloweenowych stroikach....
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Ból gardła - co robić? Poniżej przedstawiamy domowe sposoby na uporanie się z tą przykrą dolegliwością. Wypróbuj...
Domowe sposoby na ból gardła
Ból gardła - co robić? Poniżej przedstawiamy domowe sposoby na uporanie się z tą...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub