Tutaj jesteś: Zdrowie > Choroby i Leczenie > Przeziębienia i Grypa > Jak zrobić syrop z buraka?
Jak zrobić syrop z buraka?

Jak zrobić syrop z buraka?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 0/5 (0 ocen)
Oceń 
Obok syropu z cebuli syrop z buraka jest jednym z najpopularniejszych syropów domowej roboty. Idealny przy przeziębieniu na problemy z gardłem, kaszel i ogólne wzmocnienie organizmu.
Rzeczy, których potrzebujesz:
burak czerwony, cukier -ok. 4-5 łyżek, (opcjonalnie słoik)
1
Zimą, w okresie osłabionej odporności organizmu, często łapie nas długotrwałe przeziębienie a nawet grypa. Zazwyczaj towarzyszą mu męczący, duszący kaszel suchy lub mokry, bolące gardło i inne uporczywe symptomy. Kaszel i chrypka pojawiają się też, kiedy zbytnio nadwyrężymy nasze struny głosowe. Wiąże się z tym nieprzyjemne uczucie suchości, drapania w gardle.
2
Zamiast łykać od razu niezliczoną ilość (coraz droższych!) leków: kapsułek, tabletek, napojów rozgrzewających, warto sięgnąć po metody medycyny naturalnej.

Pomocny może okazać się prosty do wykonania SYROP Z BURAKA. Warzywo to bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm. Jeśli dolega nam zwykłe przeziębienie, zapalenie krtani, angina, czy borykamy się ze zwykłą chrypką - syrop z buraka z pewnością przyniesie nam ulgę i ułatwi odkrztuszanie.
3
Jak wykonać syrop z buraka?

Przepis jest banalnie prosty i nawet największy laik nie będzie miał problemu z jego wykonaniem.

Do zrobienia syropu niezbędny będzie oczywiście dorodny, świeży, czerwony burak oraz ok. 4-5 łyżek cukru.

Na początek należy odkroić czubek buraka - najlepiej z tej węższej strony, tak aby stabilnie mógł leżeć. Po odkrojeniu, za pomocą łyżki, wydrążamy niewielki otwór. Do otworu wsypujemy cukier.

Teraz pora na podgrzanie - buraka ustawiamy na palniku, zważając przy tym, aby ogień na którym podsmażamy warzywo był bardzo malutki. Buraka należy podsmażać przez około 20-30 minut. Warto cały czas obserwować warzywo aby uniknąć spalenia go. Po podgrzaniu wystarczy tylko odrobinę wystudzić sok i jest on gotowy do spożycia. Warto pić go wtedy, kiedy jest jeszcze ciepły, co koi nasze podrażnione gardło.
Domowe sposoby na ból gardła
Jak odetkać zatkany nos?
Jak leczyć suchy kaszel?
Domowe sposoby na zatoki
Ostrzeżenia
  • Jeśli obawiasz się przygotowania syropu z buraka w ten sposób, skorzystaj z bezpieczniejszej wersji: Buraka obierz i pokrój bardzo drobno lub zetrzyj na tarce a następnie włóż do słoika i zasyp cukrem. Taka mieszanka musi jednak odczekać jedną dobę, aż puści sok i będzie gotowa do spożycia.
Wskazówki
  • Jeśli nie jesteś chory, przeziębiony również przygotuj sobie sok z buraka! Syrop z tego warzywa fantastycznie wzmacnia naszą odporność! Zwiększysz dzięki temu szanse na to, że choroba Cię nie "dopadnie".
  • Jeśli nie lubisz smaku buraka i nawet cukier niewiele tu zdziała - dodaj do niego intensywną przyprawę - np. imbir w proszku lub cynamon. Zmienią one smak buraka ale nie wpłyną na jego właściwości.
Przeczytaj teraz: Jak odetkać zatkany nos?
 0/5 (0 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Ten dżem jest bardzo smaczny. Polecam przełożenie części dżemu do ozdobnych słoików - mogą być wspaniałym prezentem...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Przesilenie jesienne sprzyja przeziębieniom, bólowi gardła i katarowi. Można jednak pomóc organizmowi w ochronie przed...
Jak zwiększyć odporność organizmu?
Przesilenie jesienne sprzyja przeziębieniom, bólowi...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub