Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Podstawy gotowania > Jak przyrządzić szpinak?
Jak przyrządzić szpinak?

Jak przyrządzić szpinak?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3/5 (304 ocen)
Oceń 
Jak mawia marynarz Popeye: jeśli chcesz być silny, jedz szpinak. Szpinak niewłaściwie przygotowany nie jest dobry, jednak doprawiony cytryną i czosnkiem smakuje jak marzenie. Gotowany szpinak polecam do naleśników, lasagni oraz innych dań wegetariańskich.
1
świeży szpinak
Kup świeży szpinak. Wybierz taki, który nie ma na liściach przebarwień.
2
Szpinak dokładnie umyj
Szpinak dokładnie umyj i odrzuć wszystkie zwiędłe listki, a następnie osusz go.
3
Odetnij wszystkie ogonki.
Odetnij wszystkie ogonki.
4
Krojenie szpinaku
Listki możesz zostawić całe lub pokroić przed albo po gotowaniu.
5
Gotowanie szpinaku na parze

Gotowanie szpinaku na parze


Nalej do garnka 2 cm wody, zagotuj, włóż sitko i przełóż na nie szpinak (dopiero po zagotowaniu się wody). Przykryj szczelnie pokrywką. Gdy szpinak będzie wyglądał jak zwiędły, oznacza to, że jest gotowy.

6
Gotowanie szpinaku

Gotowanie szpinaku


Bardzo prostym sposobem na ugotowanie szpinaku jest rozgrzanie patelni (bez tłuszczu) i wrzucenie na nią opłukanych liści szpinaku. Mieszaj szpinak przekładając jego liście z dołu do góry. Szpinak jest gotowy, gdy całkiem straci swoją jędrność - czas gotowania to około 2 minuty.

7
Przyrządzanie szpinaku na patelni

Przyrządzanie szpinaku na patelni


Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Wyciśnij lub drobno posiekaj czosnek, podsmaż go i dodaj czerwonej papryki w płatkach (możesz również dodać zmielony imbir, imbir w proszku lub cebulę). Gdy czosnek będzie gotowy, przełóż na patelnię szpinak. W trakcie smażenia mieszaj go, przekładając warstwy z dołu na górę. Po dwóch minutach dodaj odrobinę świeżego soku z cytryny, zamieszaj i przełóż na talerz.

Jak uprawiać roszponkę?
Jak zrobić lasagne ze szpinakiem, kurczakiem i serem?
Jak zrobić roladki kurczaka ze szpinakiem i serem?
Jak zrobić jajko sadzone ze szpinakiem, jogurtem i chilli?
strona 1 z 2następna >
 3/5 (304 ocen)
Oceń 

  • Komentarze Tipy.pl (26)

Nie będzie widoczny na stronie
 
wroclawiaczek - 2014-03-22
nie przepadam za szpinakiem ale po takich poradach to może i spróbuję ;)
tadaa - 2013-12-09
Kazdy rodzaj serca nadaje się do szpinaku. Dodaje super smak. Polecam również szpinak do pizzy z oliwkami i feta. Szpinak jest chyba niedocenany, a pasuje do wielu potraw.
Agniesia2678 - 2013-12-08
Ja też bardzo lubię szpinak z mozarellą zawinięty w naleśniku i jakiś sosik, normalnie mniammmm :) polecam
Elfik - 2013-12-06
A ja uwielbiam szpinak w każdej postaci i smakuje mi bez żadnych przypraw, po prostu wyrzucony na suchą patelnię z ogonami w całości
tadaa - 2013-10-11
Faktycznie bardzi łatwo zrazić się do szpinaku jeśli źle go doprawimy. Ja używam czosnku, soli, pieprzu ostrej papryki i jogurtu naturalnego. Kilka łyżek da delikatniejszy sam. Często dodaje też zioła bazylie, oregano. Dla osob które jeszcze nie próbowały szpinaku polecam dwie wersje farszu do naleśników (uwierzcie przekonacie sie do szpinaku!) Wersja l do farsz z cebula, pieczarkami, szpinakiem i jogurtem naturalnym, taki nalesnik warto polac sosem czosnkowym (jogurt naturalny. lyzka majonezu, czosnek, natka pietruszki, szczypiorek) Wersja ll szpinak z bialym serem. Oba farsze nadadza sie także do pierogow, ciasta francuskiego badz pieczonych pierogow z kruchego ciasta. Smacznego!
yonah - 2013-08-01
nie kroimy i nie tniemy szpinaku podobnie jak sałate tylko rwiemy zeby nie pozbawiac go czesci zelaza i magnezu.pzdr
batarej22 - 2013-07-23
ja niezabardzo lubię szpinak
kasiulek_1994 - 2013-05-26
Ja polecam zmieszać szpinak z makaronem, szybkie, tanie i przepyszne danie;)
topielica - 2013-04-27
A ja do szpinaku dodaję jajko i smażę to wszystko razem- polecam bo szpinak z jajkiem jest bardzo dobry.
zenek50zenek - 2013-04-23
mało kto lubi szpinak ja uwielbiam
grazyna2 - 2013-04-18
szpinak jest dobry i rzekłabym teraz "modny" - dobrze przyrządzony smakuje nawet dzieciom
anuszka - 2013-04-03
Uwielbiam pierogi ze szpinakiem. Do poprawy smaku dodaję zawsze świeżo mieloną gałkę muszkatołową. Polecam spróbować
ania5825 - 2013-03-17
Ja robię cannelloni ze szpinakiem i serem białym, bądź ricottą z dodatkiem szynki pokrojonej w kosteczkę. A wszystko pod beszamelem... Pycha! Dzięki temu daniu polubiłam szpinak :)
joannanowa8019 - 2013-03-01
ja uwielbiam szpinak!
majkaku.95 - 2013-02-07

Szpinak jest świetny. Mogłabym go jeść codziennie na przeróżne sposoby i pewnie nigdy by mi się nie znudził. Ostatnio najbardziej lubię świeży w sałatkach z sosem winegret.

Myślisz, że o Wielkanocy wiesz wszystko? Najprawdopodobniej się mylisz. Istnieje wiele różnych zwyczajów i tradycji...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Warzywa  to naturalne bogactwo witamin i minerałów. Ich spożywanie może przynieść same korzyści. Nie bez powodu tak...
Jakie są najzdrowsze warzywa?
Warzywa to naturalne bogactwo witamin i minerałów. Ich spożywanie może przynieść...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub