Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Dania Główne > Dania rybne > Jak smażyć ryby?
Jak smażyć ryby?

Jak smażyć ryby?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 2.9/5 (358 ocen)
Oceń 
Ryby to źródło niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3. Możemy przyrządzać je na wiele sposobów, jednak najczęściej decydujemy się rybę po prostu usmażyć. Nie jest to może najzdrowsza z metod, ale komu nie smakuje pyszny i rumiany filecik rybny? Niestety smażenie ryb wymaga nieco więcej umiejętności, niż smażenie mięsa. Nie wystarczy po prostu rozmrozić fileta i wrzucić go na rozgrzaną patelnię. Każdy kto choć raz spróbował tego sposoby, wie, że do niczego dobrego to nie prowadzi. Chcesz, aby ryba przyrządzona przez ciebie była krucha i wprost rozpływała się w ustach? Poznaj kilka trików i sposobów na poprawienie jej jakości i smaku. Pozwolą ci one przygotować rybę tak smaczną i chrupiącą jak w najlepszej smażalni.
1
Ryby najlepiej jest smażyć na oleju. Smażyć je należy na odkrytej patelni, ponieważ smażona pod przykryciem ryba straci chrupkość. Po usmażeniu należy je trzymać nadal odkryte.
2
Aby ryba ładnie się przyrumieniła, należy ją osuszyć papierowym ręcznikiem przed usmażeniem. Jest to szczególnie ważne w przypadku mrożonych filetów, które po rozmrożeniu wprost ociekają wodą.
3
Smażona ryba będzie miała delikatny smak jeśli przed smażeniem namoczymy ją w mleku oraz obtoczymy w mące.
4
Kotlety rybne będą smaczniejsze wówczas, jeśli do mięsa dodamy pokrojoną i delikatnie podsmażoną cebulę.
5
Ryby powinno się solić bezpośrednio przed smażeniem. Sól wyciąga wodę, zatem jeśli posolimy je znacznie wcześniej, będą one po usmażeniu mniej soczyste oraz gorsze w smaku.
6
Ryby należy zawsze smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. W przeciwnym razie ryba przyklei się do patelni, po usmażeniu będzie też znacznie bardziej tłusta. Pamiętajmy również, by smażyć je powoli – na małym ogniu.
Jak przygotować rybę z grilla?
Jak pozbyć się zapachu ryby?
Jak piec łososia w folii?
Przechowywanie ryb
Przeczytaj teraz: Jak zrobić pastę rybną?
 2.9/5 (358 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (5)

Nie będzie widoczny na stronie
 
fejsi - 2014-01-24
ja najbardziej lubię smażonego mintaja, przynajmniej pachnie i smakuje jak ryba, jeśli chodzi o panierkę to zamiast mąki używam bułki tartej, nie odpada od ryby, jeśli przed obtoczeniem w bułce osuszymy ją ręcznikiem i rzucimy na dobrze rozgrzany olej
kenzo - 2014-01-24
nie przepadam za smażonymi rybami, bo zawsze mi się rozpadają na patelni, wypróbuję te wskazówki, może to coś zmieni...
kitti - 2014-01-23
ja zawsze najpierw rozgrzewam olej i dopiero wtedy kładę na niego rybkę, jeśli nie chcecie, żeby pryskał, skręćcie go nieco podczas smażenia
Rybka zwana Wandą - 2014-01-22
filety bez panierki zawsze trzeba rozmrozić przed smażeniem (jeśli nam się spieszy, można przelać je gorącą wodą), natomiast filety w panierce smażymy zamrożone - uwaga na pryskający tłuszcz
Marcysia - 2014-01-21
ja zawsze najpierw rozmrażam filety, później wycieram je do sucha papierowymi ręcznikami, a następnie obtaczam w mące
Trudno wyobrazić sobie spotkania przy rodzinnym stole bez drożdżowego ciasta i herbaty z cytryną. Naszym faworytem...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Smażone, pieczone, gotowane, robione na parze, do ich spożywania nie trzeba nas już namawiać. Ryby są nie tylko...
Jak gotować ryby?
Smażone, pieczone, gotowane, robione na parze, do ich spożywania nie trzeba nas już...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub