Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Dania Główne > Dania rybne > Jak smażyć ryby?

Jak smażyć ryby?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 2.9/5 (361 ocen)
Oceń 
Ryby to źródło niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3. Możemy przyrządzać je na wiele sposobów, jednak najczęściej decydujemy się rybę po prostu usmażyć. Nie jest to może najzdrowsza z metod, ale komu nie smakuje pyszny i rumiany filecik rybny? Niestety smażenie ryb wymaga nieco więcej umiejętności, niż smażenie mięsa. Nie wystarczy po prostu rozmrozić fileta i wrzucić go na rozgrzaną patelnię. Każdy kto choć raz spróbował tego sposoby, wie, że do niczego dobrego to nie prowadzi. Chcesz, aby ryba przyrządzona przez ciebie była krucha i wprost rozpływała się w ustach? Poznaj kilka trików i sposobów na poprawienie jej jakości i smaku. Pozwolą ci one przygotować rybę tak smaczną i chrupiącą jak w najlepszej smażalni.
1
Ryby najlepiej jest smażyć na oleju. Smażyć je należy na odkrytej patelni, ponieważ smażona pod przykryciem ryba straci chrupkość. Po usmażeniu należy je trzymać nadal odkryte.
2
Aby ryba ładnie się przyrumieniła, należy ją osuszyć papierowym ręcznikiem przed usmażeniem. Jest to szczególnie ważne w przypadku mrożonych filetów, które po rozmrożeniu wprost ociekają wodą.
3
Smażona ryba będzie miała delikatny smak jeśli przed smażeniem namoczymy ją w mleku oraz obtoczymy w mące.
4
Kotlety rybne będą smaczniejsze wówczas, jeśli do mięsa dodamy pokrojoną i delikatnie podsmażoną cebulę.
5
Ryby powinno się solić bezpośrednio przed smażeniem. Sól wyciąga wodę, zatem jeśli posolimy je znacznie wcześniej, będą one po usmażeniu mniej soczyste oraz gorsze w smaku.
6
Ryby należy zawsze smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. W przeciwnym razie ryba przyklei się do patelni, po usmażeniu będzie też znacznie bardziej tłusta. Pamiętajmy również, by smażyć je powoli – na małym ogniu.
Jak zrobić łososia w piekarniku?
Jak pozbyć się zapachu ryby?
Jak piec łososia w folii?
Jak dusić rybę?
Przeczytaj teraz: Jak smażyć rybę - porady
 2.9/5 (361 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (5)

Nie będzie widoczny na stronie
 
fejsi - 2014-01-24
ja najbardziej lubię smażonego mintaja, przynajmniej pachnie i smakuje jak ryba, jeśli chodzi o panierkę to zamiast mąki używam bułki tartej, nie odpada od ryby, jeśli przed obtoczeniem w bułce osuszymy ją ręcznikiem i rzucimy na dobrze rozgrzany olej
kenzo - 2014-01-24
nie przepadam za smażonymi rybami, bo zawsze mi się rozpadają na patelni, wypróbuję te wskazówki, może to coś zmieni...
kitti - 2014-01-23
ja zawsze najpierw rozgrzewam olej i dopiero wtedy kładę na niego rybkę, jeśli nie chcecie, żeby pryskał, skręćcie go nieco podczas smażenia
Rybka zwana Wandą - 2014-01-22
filety bez panierki zawsze trzeba rozmrozić przed smażeniem (jeśli nam się spieszy, można przelać je gorącą wodą), natomiast filety w panierce smażymy zamrożone - uwaga na pryskający tłuszcz
Marcysia - 2014-01-21
ja zawsze najpierw rozmrażam filety, później wycieram je do sucha papierowymi ręcznikami, a następnie obtaczam w mące
Andrzejki to szczególne święto. Warto więc przygotować specjalne dekoracje na ten wyjątkowy wieczór. Różne „cygańskie”...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Do podanego poniżej przepisu, wykorzystaliśmy dorsza, ale w zasadzie większość świeżych ryb nada się doskonale. Upewnij...
Jak zrobić rybę w cieście?
Do podanego poniżej przepisu, wykorzystaliśmy dorsza, ale w zasadzie większość świeżych...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub