Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Dania Główne > Dania z wieprzowiny > Jak zrobić pulpety w sosie słodko-kwaśnym?
Jak zrobić pulpety w sosie słodko-kwaśnym?

Jak zrobić pulpety w sosie słodko-kwaśnym?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 0/5 (0 ocen)
Oceń 
Te pulpety nigdy ci się nie znudzą i są dość proste do przygotowania. Smakują wyśmienicie z ziemniaczkami lub ryżem.
Rzeczy, których potrzebujesz:
600 g ananasa z puszki, ¾ szklanki bułki tartej, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 jajko lekko ubite, 50 dkg mielonej wołowiny, 25 dkg mielonej wieprzowiny, 1 mała zielona papryka, 1 i ¼ szklanki cukru, 2 łyżki skrobi kukurydzianej, 1 łyżka bulionu drobiowego, 1 szklanka płynu (pozostała zalewa z ananasa + woda), ½ szklanki ketchupu, ½ szklanki czerwonego octu winnego, 1 ząbek czosnku
1
Odlej do szklanki zalewę z ananasa i pokrój go na cząstki. Paprykę umyj, wykrój z niej gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.
2
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Odmierz 1/3 pozostawionej zalewy z ananasa, zaś resztę odłóż na bok. W dużej misce wymieszaj 1/3 szklanki zalewy z ananasa, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj lekko rozbite jajko oraz mięso mielone i dobrze wymieszaj. Uformuj rękami małe kulki o średnicy ok. 2,5 cm. Włóż do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, lub do czasu, aż mięso będzie dobrze upieczone i brązowe.
3
W średnim rondelku wymieszaj cukier, skrobię kukurydzianą i bulion. Dodaj pozostałe składniki na sos. Postaw na średni ogień i gotuj cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj pokrojonego ananasa i zieloną paprykę. Gotuj, aż sos się dobrze podgrzeje.
4
Pulpety
Przełóż pulpety na talerze i polej sosem z papryką i ananasem. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.
Jak zrobić gulasz wołowy?
Jak zrobić schab pieczony z czosnkiem i majonezem?
Jak zrobić strogonowa z pieczarkami?
Jak zrobić roladki wieprzowe z pieczarkami?
 0/5 (0 ocen)
Oceń 

  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Majówka już tuż tuż, a ty nigdzie nie wyjeżdżasz? A może właśnie zostałeś zmuszony do wyjazdu na działkę z rodziną i...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Bigos to tradycyjne polskie danie. Jest bardzo apetyczny, a tradycja długiego gotowania na wolnym ogniu mięsa i kapusty...
Jak zrobić bigos?
Bigos to tradycyjne polskie danie. Jest bardzo apetyczny, a tradycja długiego gotowania...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub