Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Podstawy gotowania > Jak zrobić karmel?
Jak zrobić karmel?

Jak zrobić karmel?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 2.6/5 (487 ocen)
Oceń 
Karmel to cukier, który najpierw topi się, a później ogrzewa, aż do uzyskania złotego lub ciemnobrązowego koloru. Będzie stale ciemniał, aż do momentu przelania go z rondelka lub dolania zimnego płynu.
Rzeczy, których potrzebujesz:
Garnek z grubszym dnem, 0,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki wody, Papier do pieczenia, 300 ml śmietany
1
przepis na karmel 1
Do garnka z grubszym dnem wsyp cukier i rozpuść go w 0,5 szklanki wody. W razie potrzeby możesz dodać jej nieco więcej. Całość mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Ważne jest, by cukier rozpuścił się, zanim syrop zacznie wrzeć. W przeciwnym wypadku kryształki cukru mogą przywierać do boków garnka, a w syropie powstaną grudki.
2
przepis na karmel 2
Postaw garnek na niewielkim ogniu i doprowadź do wrzenia, nie mieszaj jego zawartości. Obserwuj syrop podczas gotowania, zwłaszcza, gdy zaczynają się tworzyć coraz większe pęcherzyki, a całość zrobi się gęsta i lepka.
3
przepis na karmel 3
Obserwuj gotujący się syrop. Całość zacznie nabierać jasnozłotego koloru, najpierw będzie to widoczne na krawędziach. Nie mieszaj karmelu. Możesz jedynie podnieść garnek i delikatnie nim obracać, aby cukier równomiernie rozlał się po jego dnie.
4
przepis na karmel 4
Całość nadal podgrzewaj, aż nabierze ciemnobrązowego koloru. Teraz karmel jest już gotowy. Wszystkie czynności musisz wykonywać szybko, ponieważ karmel bardzo szybko zastyga.
5
przepis na karmel 5
Tak przygotowany karmel możesz wylać na arkusz papieru do pieczenia i pozostawić do stwardnienia. Możesz go wówczas podzielić na części lub wykrawać z niego dowolne kształty.
6
przepis na karmel 6
Możesz również zrobić z karmelu wyśmienity sos, który doskonale nadaje się jako dodatek do lodów lub deserów owocowych. W trakcie przygotowywania karmelu w osobnym garnku podgrzej 300 ml śmietany. Gdy karmel osiągnie odpowiednią barwę, połącz składniki razem.
7
przepis na karmel 7
Wymieszaj całość i odstaw do ostygnięcia.
Przeczytaj teraz: Jak gotować ryż?
 2.6/5 (487 ocen)
Oceń 

  • Komentarze Tipy.pl (18)

Nie będzie widoczny na stronie
 
MadziaKędziora - 2013-05-12
18 %czy 12%
MadziaKędziora - 2013-05-12
jakiej użyć śmietany????
daria16rog - 2013-02-25
Mi wyszedł idealny jest przepyszny.
kucharz - 2013-02-11
a mi wyszedł jakiś stolec. I MAM NA TO TWARDE DOWODY.:D
tfqd - 2012-11-07
a do bimbru nadaje się
Muffinka - 2012-10-23
Pycha! Najlepiej smakuje z jabłkami. (Jabłka w karmelu :P) :)
olusia23225 - 2012-10-22
nie wiem dalczego, mi wyszedł gorzki :C
Klaudia :) - 2012-08-28
Nawet spoko :D udało mi się i jest bardzo smaczne bo lubię różne słodkości..
jednak nie udało mi się za bardzo szybko podzielić na mniejsze kawałki, ale wylałam na papier do pieczenia, gdy odrobinę karmel zastygł i dał sie odkleić od papieru, zwinęłam go w taki śmieszny rulon i pociełam na 6 kawałków :) i nawet udało mi się domyć garnek ;p
Edek - 2011-11-30
Masakra słodkie nie radze robić do pojedzenia , gdy chcę nam się słodkiego..:(
Stfur - 2011-04-17
Prawda... to straszne, że większość komentujących nie rozumie tego co czyta i mimo to komentuje :(. Karmel i karmelki nie mają wiele wspólnego.
vipera - 2011-02-27
Eeeee ludzie, ale to jest przepis na KARMEL, nie kajmak i nie żadne karmelki. o_O
Filozof71 - 2011-02-21
Tak czytam komentarze i dziwi mnie, że ludzie nie odróżniają karmelu od karmelków.
kuba - 2010-11-11
znam jeszcze lepszy puszka mleka kandyzowanego słodzonego i gotujemy w wodzie puszkę przez 3h i karmel gotowy jak w snikersie
Aga1 - 2010-08-04

No ja znam jeszcze lepszy przepis na karmelki takie mięciutkie i rozpływające się w ustach

2 szklanki miodu

2 szklanki cukru

1 kostka masła

(można dodać też łyżkę cynamonu jak ktoś lubi)

wszystko daje się do garnka i gotuje, cały czas mieszając bo może się szybko przypalić. Po około 10 minutach przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem np. masłem i czeka się aż wystygnie.

Kass87 - 2010-08-04

Ten karmel tutaj jest dość ryzykowny. Cukier szybko się pali, poza tym przywiera do garnka. Od czasu brązowienia do przypalenia są sekundy (jak z podgrzewaniem mleka - kipi czy klarowaniem masła - przypala się).

Ja mam lepszy sposób na karmel - ale dłużej trwa jego przygotowanie.

Karmel robię z mleka skondensowanego, słodzonego. Puszkę mleka skondensowanego wkładamy do garnka z wodą (puszka musi być prawie w całości pod wodą). Całość podgrzewamy aż woda zacznie się gotować. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 4 godziny. Po tym czasie studzimy i otwieramy puszkę i mamy pyszne toffi krówkowe.

Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt obchodzonych w Polsce a związane jest z cudownym Zmartwychwstaniem Pana...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Kasza gryczana znana jest ludziom od wieków. Jest ona doskonałym uzupełnieniem każdej diety. Jest to danie nisko...
Jak gotować kaszę gryczaną?
Kasza gryczana znana jest ludziom od wieków. Jest ona doskonałym uzupełnieniem każdej...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub