Tutaj jesteś: Dom i Ogród > AGD i Urządzenia Domowe > Mikrofalówki > Jak korzystać z kuchenki mikrofalowej?
Jak korzystać z kuchenki mikrofalowej?

Jak korzystać z kuchenki mikrofalowej?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3/5 (11 ocen)
Oceń 
Dziś w większości domów i mieszkań jest kuchenka mikrofalowa. Mikrofalówki stały się jednym z najpopularniejszych sprzętów kuchennych. Większość ludzi nie może się wręcz obejść bez kuchenki mikrofalowej, są jednak i tacy, którzy nie znajdują dla niej żadnego zastosowania. Jeżeli należysz do tych drugich poniżej znajdziesz wskazówki, które być może pozwolą ci zmienić zdanie.
1
Zrób obiad. Na tradycyjnej kuchence wszystkie zamrożone produkty musisz rozmrozić, co najmniej 30 minut przed obiadem. Dzięki mikrofalówce wystarczy 5-10 minut. Dodatkową zaletą kuchenki mikrofalowej jest to, że podczas jej używania w kuchni nie robi się tak gorąco jak podczas korzystania z piecyka.
2
Zrób popcorn. Normalnie zrobienie popcornu na kuchence trwa bardzo długo, w mikrofali zrobisz popcorn w około 1 minutę a rezultat będzie taki sam, jeśli nie lepszy od tradycyjnego. Do zrobienia popcornu będzie ci potrzebna specjalna miseczka do mikrofali. Dodaj łyżkę oleju, troszkę popcornu i przykryj żaroodpornym talerzem. Jak ziarenka przestaną strzelać od razu wyłącz mikrofalówkę, aby popcorn się nie spalił.
3
Odgrzewaj resztki z pomocą mikrofali. Czas podgrzewania jest bardzo krótki, a potrawy są nadal jak świeże.
4
Pokaż dzieciom jak używać kuchenki mikrofalowej. Używanie zwykłego piecyka może być niebezpieczne i dzieci nie powinny same z niego korzystać. Mikrofala jednak jest bezpieczna i na tyle prosta w obsłudze, że dzieci spokojnie mogą się nauczyć jak przygotować w niej małą przekąskę zanim zrobisz obiad.
Jak czyścić płytę indukcyjną?
Jak czyścić bęben pralki?
Jak naprawić zatkaną zmywarkę?
Jak wybrać lodówkę?
Ostrzeżenia
  • Jajka - zarówno w skorupkach i całe jajka ugotowane na twardo nie powinny być podgrzewane w mikrofalówce - mogą eksplodować nawet po zakończeniu podgrzewania!
Wskazówki
  • Tradycyjny piecyk jest lepszy, jeśli często pieczesz lub podsmażasz mięso.
  • Smażenie boczku czy bekonu może być bardzo uciążliwe na zwykłej kuchence, jednak w mikrofali zrobisz to bez problemu.
  • Zawsze czytaj informacje na kupionych produktach, niektóre nie mogą być podgrzewane w mikrofalówce.
strona 1 z 2następna >
 3/5 (11 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Karolinas - 2012-10-23
a ja ostatnio dowiedziałam się ciekawej rzeczy, mianowicie, że w mikrofalówce można przyrządzić nawet ciasto! Na pewno zdrowsze jest te przygotowane w piekarniku ale jeśli spodziewamy się nagłych gości warto wypróbować tę ekspresową metodę, polecam!
Jeśli szukasz świetnego sposobu, aby odnowić swój styl, wypróbuj wzór arbuza na paznokciach, ponieważ ten nowoczesny i...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Niezależnie od tego, czy twój ulubiony posiłek znów eksplodował w mikrofalówce czy po prostu nadszedł czas, aby...
Jak wyczyścić mikrofalówkę?
Niezależnie od tego, czy twój ulubiony posiłek znów...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub