Tutaj jesteś: Dom i Ogród > AGD i Urządzenia Domowe > Mikrofalówki > Jak korzystać z kuchenki mikrofalowej?
Jak korzystać z kuchenki mikrofalowej?

Jak korzystać z kuchenki mikrofalowej?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3/5 (11 ocen)
Oceń 
Dziś w większości domów i mieszkań jest kuchenka mikrofalowa. Mikrofalówki stały się jednym z najpopularniejszych sprzętów kuchennych. Większość ludzi nie może się wręcz obejść bez kuchenki mikrofalowej, są jednak i tacy, którzy nie znajdują dla niej żadnego zastosowania. Jeżeli należysz do tych drugich poniżej znajdziesz wskazówki, które być może pozwolą ci zmienić zdanie.
1
Zrób obiad. Na tradycyjnej kuchence wszystkie zamrożone produkty musisz rozmrozić, co najmniej 30 minut przed obiadem. Dzięki mikrofalówce wystarczy 5-10 minut. Dodatkową zaletą kuchenki mikrofalowej jest to, że podczas jej używania w kuchni nie robi się tak gorąco jak podczas korzystania z piecyka.
2
Zrób popcorn. Normalnie zrobienie popcornu na kuchence trwa bardzo długo, w mikrofali zrobisz popcorn w około 1 minutę a rezultat będzie taki sam, jeśli nie lepszy od tradycyjnego. Do zrobienia popcornu będzie ci potrzebna specjalna miseczka do mikrofali. Dodaj łyżkę oleju, troszkę popcornu i przykryj żaroodpornym talerzem. Jak ziarenka przestaną strzelać od razu wyłącz mikrofalówkę, aby popcorn się nie spalił.
3
Odgrzewaj resztki z pomocą mikrofali. Czas podgrzewania jest bardzo krótki, a potrawy są nadal jak świeże.
4
Pokaż dzieciom jak używać kuchenki mikrofalowej. Używanie zwykłego piecyka może być niebezpieczne i dzieci nie powinny same z niego korzystać. Mikrofala jednak jest bezpieczna i na tyle prosta w obsłudze, że dzieci spokojnie mogą się nauczyć jak przygotować w niej małą przekąskę zanim zrobisz obiad.
Jak wyczyścić mikrofalówkę?
Jak czyścić bęben pralki?
Jak zrobić popcorn?
Jak wybrać miejsce na kuchenkę mikrofalową?
Ostrzeżenia
  • Jajka - zarówno w skorupkach i całe jajka ugotowane na twardo nie powinny być podgrzewane w mikrofalówce - mogą eksplodować nawet po zakończeniu podgrzewania!
Wskazówki
  • Tradycyjny piecyk jest lepszy, jeśli często pieczesz lub podsmażasz mięso.
  • Smażenie boczku czy bekonu może być bardzo uciążliwe na zwykłej kuchence, jednak w mikrofali zrobisz to bez problemu.
  • Zawsze czytaj informacje na kupionych produktach, niektóre nie mogą być podgrzewane w mikrofalówce.
strona 1 z 2następna >
 3/5 (11 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Karolinas - 2012-10-23
a ja ostatnio dowiedziałam się ciekawej rzeczy, mianowicie, że w mikrofalówce można przyrządzić nawet ciasto! Na pewno zdrowsze jest te przygotowane w piekarniku ale jeśli spodziewamy się nagłych gości warto wypróbować tę ekspresową metodę, polecam!
Kolory, które wybierasz na swój wielki dzień są odzwierciedleniem Twojej osobowości i stylu. Kolory mogą mieć wpływ na...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Może ci się wydawać, że wiesz wszystko o mikrofalówkach, ale to nie jest prawda. Mikrofalówka potrafi szybko i mocno...
8 rzeczy, których nie należy wkładać do mikrofalówki
Może ci się wydawać, że wiesz wszystko o mikrofalówkach...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub