Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Kanapki > Jak zrobić kebab?
Jak zrobić kebab?

Jak zrobić kebab?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4.9/5 (221 ocen)
Oceń 
Kebab jest tureckim daniem, które w Polsce staje się coraz bardziej popularne. Wiele restauracji wprowadza kebab do swojego menu, co z pewnością przyciąga klientów, zwłaszcza tych młodszych. Każdy bowiem chce spróbować tego nowego dania. Kebab możesz wykonać samodzielnie, wymaga to jednak trochę pracy, dlatego też wiele osób decyduje się na wyjście do lokalu.
Rzeczy, których potrzebujesz:
Pita, Mięso, Dodatki: kapusta czerwona, pekińska i biała, ogórek, pomidor, Sos czosnkowy, Sos chili (do kupienia tutaj), Przyprawy: sól, pieprz, papryka
1
Włóż pite do pieca i podgrzewaj ją, aż będzie ciepła. Po upływie kilku minut ostrożnie wyjmij ją z pieca.
2
Ciepłą pite przetnij za pomocą ostrego noża, tworząc w niej kieszeń.
3
Do tak przygotowanej pity włóż mięso. W restauracjach dodaje się specjalnie przygotowane mięso do kebabu – baraninę na dużym rożnie, które ścina się warstwami na szufelkę za pomocą ostrego noża. Przygotowując kebab w domu, możesz użyć mięsa mielonego, podsmażonego na patelni z dodatkiem cebuli i czosnku, smażonego boczku czy szynki jak również podsmażonych kawałków kurczaka.
4
Teraz czas na dodatki. Według uznania może to być kapusta biała, kapusta czerwona, pomidor, kukurydza oraz cebula i świeży ogórek. Kapustę potnij w cienkie paski, ogórek i pomidor w plasterki.
5
Na koniec dodaj sos. Najlepszy do kebabu jest sos czosnkowy i odrobina sosu chili – jeśli lubisz ostre dania.
6
Całość dopraw do smaku używając soli, pieprzu i papryki. Smacznego.
Jakie są popularne przyprawy?
Jak zrobić tatara?
Jak zrobić jajka po szkocku?
Jak zrobić sos z kurek?
 4.9/5 (221 ocen)
Oceń 

  • Komentarze Tipy.pl (6)

Nie będzie widoczny na stronie
 
gosciu - 2014-01-22
kebab wymyslil niemiec i oryginalny tylko z baraniny ...wiec wszystkie inne sa smieciami ..to jak ryba z kapusty.....zenada
bubu100 - 2013-10-15
A co to za filozofia wrzucić do pity kapustę, nawet jeśli nie byłoby o niej słowa w przepisie (choć jest)? Przecież to oczywiste, że każdy dobiera dodatki wg. własnego gustu i uznania.
sara - 2012-03-06
no przeciez jest kapusta naucz sie czytac a wtedy pisz !bardzo dobry przepis napewno wyprobuje
pootie - 2011-09-21
smak daje sos i odpowiednio przyprawione mięso a tu słowa nie ma jak je przygotować a pozostałe składniki to żadna tajemnica więc artykuł słaby.
wiking - 2011-06-27
przeciez to jaka lipa a nie kebab jest - gdzie kapusta do kebaba?! gdzie jest... zreszta co tu pisac - to jest popierolka, a nie przepis na kebaba. odradzam
Lacha - 2010-06-30
Pyszne!!!!!! Więcej takich!! :-)
Majówka już tuż tuż, a ty nigdzie nie wyjeżdżasz? A może właśnie zostałeś zmuszony do wyjazdu na działkę z rodziną i...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Nadziewany kebab mięsem to danie typowo tureckie. Do jego przygotowania możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa. Podawaj na...
Jak zrobić bakłażana nadziewanego mięsem?
Nadziewany kebab mięsem to danie typowo tureckie. Do...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub