Tutaj jesteś: Zdrowie > Choroby i Leczenie > Przeziębienia i Grypa > Jak zrobić syrop z buraka na kaszel?
Jak zrobić syrop z buraka na kaszel?

Jak zrobić syrop z buraka na kaszel?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.9/5 (355 ocen)
Oceń 
Syrop z buraka był w poprzednim stuleciu bardzo popularnym oraz skutecznym lekiem na kaszel. Syrop ten ma jednak o wiele więcej zdrowotnych właściwości. Jego picie zwiększa odporność organizmu i pomaga w powstawaniu czerwonych ciałek krwi. Picie syropu z buraków polecane jest w przypadku dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży (cierpiących na anemię) oraz dla wszystkich dorosłych podatnych na przeziębienia.
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 średnie buraki, 2-3 łyżeczki miodu
1
Dwa średniej wielkości buraki zetrzyj na tarce.
2
Do buraków dodaj 2-3 łyżeczki miodu.
3
Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
4
Całość schłodź w lodówce. Podawaj co godzinę po jednej łyżeczce dzieciom, zaś dorosłym po 1 łyżce stołowej. Syrop z buraków wspomaga leczenie grypy, przeziębienia i anginy.
5

Stary przepis babci:


W sporym buraku drążymy otwór po czym wsypujemy do niego cukier. Całość podgrzewamy na płycie kuchennej.

Jak odetkać zatkany nos?
Jak leczyć ból gardła?
Domowe sposoby na zatoki
Jak szybko wyleczyć przeziębienie?
 3.9/5 (355 ocen)
Oceń 

  • Komentarze Tipy.pl (5)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Milka - 2013-05-27
Sposobem babci wyleczylam zapalenie oskrzeli w ciagu jednej nocy. Oprocz syropu wzielam 4 witaminy C i wypilam szklanke naparu z lipy. Pocilam sie w nocy okropnie, zmienialam pizamy 3 razy, ale rano mialam tylko lekki katar a tak nie moglam mowic a kaszel chcial mnie udusic. Ten sposob stosuje od lat przy kazdym przeziebieniu i na szczescie nie musze brac antybiotykow.
mamma - 2012-11-02
Najprostszy sposób na syrop z buraka, to ten babciny: buraka z wierzchu wydrążamy, nie dużo, tak, żeby do powstałego otworu nasypać 2 łyżki cukru. Nie trzeba gotować!!! Po 2 godzinach cukier wyciągnie pewną ilość soku z buraka i rozpuści się w nim. Syrop pijemy, a burak nadal wypuszcza sok do otworu. Aż do całkowitego zwiędnięcia. jeden burak starczy tak na kilka dni. Całość przechowujemy w lodówce.
Agravka - 2012-09-24
zgadzam się z Martą, dodałabym miód jak sok ostudzi się do temperatury 40 st., a i jeszcze warto przecedziec powastały syrop przez czystą gazę :)
dzoann - 2012-02-09
Niestety mi zamiast soku wyszła sałatka :(.
Marta - 2011-10-20
Polecam nie dodawać miodu do gotowania tylko po ostudzeniu burakow.w wysokich temperaturach miod traci swoje cudowne wlasciwosci.
Myślisz, że o Wielkanocy wiesz wszystko? Najprawdopodobniej się mylisz. Istnieje wiele różnych zwyczajów i tradycji...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
To dopada chyba każdego – ból głowy, mięśni katar i kaszel, przychodzi z znienacka najczęściej w okresie jesienno -...
Jak leczyć grypę domowym sposobem?
To dopada chyba każdego – ból głowy, mięśni katar...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub