Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Techniki gotowania > Jak gotować jajka?

Jak gotować jajka?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.4/5 (48 ocen)
Oceń 
Dowiesz się tutaj jak sprawdzić świeżość jaj, co robić aby jajka nie pękały podczas gotowania, jak obierać jajka ze skorupki jak również w jaki sposób ugotować jajko na miękko.
1

Sprawdzanie świeżości jaj


Jajka włożyć do naczynia wypełnionego zimną wodą. Świeże jajka pozostaną na dnie, mniej świeże podniosą się jednym końcem do góry natomiast jajka całkiem popsute wypłyną na powierzchnię.

2

Pękanie jajek


Zimne jajka, wyciągnięte wprost z lodówki łatwo pękają podczas gotowania. Aby do tego nie dopuścić nakłuwamy jajko z szerszego końca ostrą szpilką a następnie wkładamy do wody i wolno podgrzewamy. Aby zapobiec wypłynięciu białka z pękniętego jajka należy wlać uprzednio do wody łyżkę octu.

3

Które jajko ma mocniejszą skorupkę?


Jajka w skorupkach ciemnych są mocniejsze niż te w białych.

4

Obieranie ze skorupki


Aby jajka dobrze obierały się ze skorupki należy uprzednio wsypać do wody trochę soli.

5

Jak rozpoznać jajko ugotowane od surowego?


Jajko, które jest ugotowane z łatwością można zakręcić wokół własnej osi na stole natomiast surowe jajko się nie kręci.

6

Jajecznica


Jajecznica będzie bardziej pulchna gdy do jej przyrządzenia dodamy łyżkę mleka.

7

Jajko na miękko


Jajko na miękko powinno się gotować przez okres niecałych 2 minut od czasu rozpoczęcia gotowania wody. Najłatwiej jest policzyć do 100, po czym ściągnąć garnuszek z ognia a jajka przelać od razu zimną wodą aby się już bardziej nie ścięły.

Jak sprzątać mieszkanie?
Jak pozbyć się wszy?
Jak zrobić jajko sadzone?
Dlaczego warto jeść jaja przepiórcze?
Wskazówki
  • Kalorie Jajko gotowane 88kcal Żółtko 68 kcal Białko 20 kcal
 3.4/5 (48 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Basika - 2012-12-30
Bardzo cenne i przydatne informacje o gotowaniu jajek i ogólnie ciekawe porady . Na miękko ugotować jajko można wkładając do zimniej wody , pilnować gdy tylko zagotuje się woda gotować minutę .
Brygida85 - 2009-06-25
Jajko na twardo należy gotować 5 minut od czasu zagotowania się wody; 7-8 minut od czasu włożenia ich do zimnej wody i postawieniu do gotowania.
Kolorowe, lukrowane pierniczki będą znakomicie prezentowały się na bożonarodzeniowej choince. Problem jest jedynie w...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
<p>Niektóre desery, ciasta, kremy oraz niektóre potrawy wymagają użycia białek lub żółtek, lub...
Jak oddzielić żółtko od białka?
Niektóre desery, ciasta, kremy oraz niektóre...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub