Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Wina > Produkcja wina > Jak zrobić wino ze śliwek?
Jak zrobić wino ze śliwek?

Jak zrobić wino ze śliwek?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3/5 (196 ocen)
Oceń 
Wino ze śliwek jest niezwykle proste w wykonaniu a także później niesamowite w smaku. Warto więc poświęcić chwilę czasu i wykonać go w śliwkowym sezonie. Poniżej zamieszam mój ulubiony przepis.
Rzeczy, których potrzebujesz:
2,25 kg śliwek, 1,35 kg cukru, 4 litry wody, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego, Drożdże winne
1
Śliwki umyj, przetnij na pół usuwając pestkę i wrzucaj do dużego garnka. Zalej śliwki gorącą wodą, przykryj i pozostaw na 4 dni.
2
Mieszaj 2 razy dziennie, a następnie dodaj cukier mieszając energicznie aż cukier całkowicie się rozpuści.
3
Dodaj drożdże i przykryj. Mieszaj regularnie przez kolejne 5 dni.
4
Po upływie wymaganego czasu przelej całość do butelki do fermentacji wina, załóż korek ze szklaną rurką i pozostaw do dalszej fermentacji.
5
Kiedy fermentacja ustanie zlej wino przez sitko do czystych butelek lub słoików i pozostaw do leżakowania w chłodnym miejscu na następne kilka miesięcy. Jeżeli widzisz że w słoikach jest dużo osadu i wino nie jest klarowne, ponownie je przelej przez bardzo drobne sitko a najlepiej przez gazę.
6
Odstaw na kilka dni, jeżeli jest już klarowne przelej do butelek i zakorkuj.
7
Powyższe wino powinno poleżeć najlepiej około 12 miesięcy aby było w pełni dojrzałe i smakowite.
Jak zrobić brendy domowym sposobem?
Jak otworzyć wino bez korkociągu?
Jak korkować wino?
Jak zrobić matkę drożdżową do wina?
Przeczytaj teraz: Jak zrobić wino?
 3/5 (196 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (4)

Nie będzie widoczny na stronie
 
tomek29kce - 2014-08-20
Czyżby rodzaj drożdży nie miał znaczenia?
mandelman - 2014-07-29
Fajny prosty przepis, tylko nie napisane co i kiedy zrobić z tą łyżeczką kwasku cytrynowego
adi - 2013-10-14
Przepis ten jest na 5 l.?
Rysiek - 2012-08-06
Przepisy powinne byc bardziej szczegolowo opisane.
Wzorki na kawie to osobna dziedzina sztuki. Potrafią odmienić nawet najbardziej pospolity napój. Prawdziwi eksperci...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Matka drożdżowa jest bardzo pomocna do wyrobu win. Należy ją  przygotować na około 3 dni przed zrobieniem zacieru z...
Jak zrobić matkę drożdżową do wina?
Matka drożdżowa jest bardzo pomocna do wyrobu win. Należy...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub