Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Proste przepisy > Jak zrobić bułeczki drożdżowe z orzechami i czekoladą?
Jak zrobić bułeczki drożdżowe z orzechami i czekoladą?

Jak zrobić bułeczki drożdżowe z orzechami i czekoladą?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 4.5/5 (4 ocen)
Oceń 
Masz ochotę na pyszne, chrupiące drożdżowe bułeczki z kawałkami czekolady i orzechów? Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się jak je zrobić.
Rzeczy, których potrzebujesz:
600g (4 ¾ szklanki) mąki, 1 łyżka stołowa kakao, 2 łyżeczki soli, 95g (pół szklanki) cukru, 50g (pół szklanki) kruszonych orzechów laskowych, 60g (4 ¼ łyżki stołowej) masła, 12g (3 łyżeczki) świeżych drożdży, 250 ml (szklanka) wody, 60ml (¼ szklanki) mleka, jajko (rozbite i „roztrzepane”), 200g (1 szklanka i 2 łyżki) kropelek czekoladowych, 50g (6 ½ łyżki) mąki do posypania
1
mieszamy składniki
Zmieszaj ze sobą składniki. Do mąki dodaj kakao, cukier, sól, masło, drożdże i wodę. Wlej również odrobinę mleka. Całość zmieszaj w garnku dużą łyżką lub mikserem (niska moc, ok. 4 minuty).
2
kropelki czekoladowe
Dodaj resztę składników: kropelki czekoladowe, kruszone orzechy i resztę mleka.
3
zagniatamy ciasto
Przygotuj ciasto. Uformuj z niego kulę i zagniataj na posypanej mąką stolnicy. Pozostaw na 5 minut.
4
dzielimy ciasto na pół
Podziel ciasto na dwie równe części i zrób z nich wałeczki. Włóż je do miski (lub połóż na blachę) i przykryj ścierką.
5
Poczekaj, aż ciasto urośnie. Powinno to potrwać około 2 godziny.
6
Uformuj bułeczki. Podziel wałki na 3cm kawałki i umieść je na blasze do pieczenia. Na każdej bułeczce zrób 2-3 nacięcia. Z wierzchu posmaruj bułkę „roztrzepanym” jajkiem.
7
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
8
Włóż bułeczki do piekarnika i piecz przez około 15 minut, dopóki nie nabiorą lekko brązowego koloru.
9
Smacznego!
Jak zrobić bezy z orzechami?
Jak zrobić ciasteczka amaretti?
Jak zrobić kokosanki?
Jak zrobić ciasteczka rumowe?
 4.5/5 (4 ocen)
Oceń 

  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
megi - 2013-07-08
chyba najgorsze w smaku, bułeczki jakie jadłam..;/ nie polecam..
grazyna2 - 2013-04-23
ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie zanim zaczniesz formować bułki, ale trwa to pół godziny, a nie 2 !
Majówka już tuż tuż, a ty nigdzie nie wyjeżdżasz? A może właśnie zostałeś zmuszony do wyjazdu na działkę z rodziną i...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Jesień jest najbarwniejszą porą roku. Otaczające nas kolory są dla wielu z nas inspiracją do dekorowania oraz tworzenia...
Jak zrobić ciasteczka w kształcie liści?
Jesień jest najbarwniejszą porą roku. Otaczające nas...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub