Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Proste przepisy > Jak upiec biszkopt?
Jak upiec biszkopt?

Jak upiec biszkopt?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.3/5 (14 ocen)
Oceń 
Biszkopt jest wspaniałym pomysłem na deser. Nie zawsze jednak udaje się nam upiec pyszny, delikatny biszkopt. Co zrobić, aby ta sztuka zawsze się udawała? Oto przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi.
Rzeczy, których potrzebujesz:
1 szklanka przesianej mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka (osobno żółtka i białka), 1/4 szklanki wody, 1 szklanka cukru, 2 białka, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżeczki wanilii
1
Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj i odstaw na chwilę.
2
Ubijaj 3 żółtka mikserem przez minutę. Ustaw mikser na wysokie obroty.
3
Dodaj 3/4 szklanki cukru. Ubijaj nieprzerwanie przez pięć minut. Żółtka z cukrem powinny zrobić się sztywne.
4
Dodaj do tej masy wanilię i 1/4 szklanki wody. Wymieszaj mikserem (na wolnych obrotach) aż wszystko się połączy.
5
Do żółtek dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia w kroku pierwszym mąkę. Wymieszaj mikserem (na wolnych obrotach).
6
W osobnej misce ubij pianę z białek. Piana powinna być sztywna.
7
Ciągle ubijając powoli dodawaj resztę cukru. Ubijaj, aż masa będzie sztywna.
8
Dodaj 1/4 masy z białek do masy z żółtek. Wymieszaj. Następnie dodaj resztę i znów wymieszaj.
Jak smażyć kurki?
Jak zrobić bezy?
Jak zrobić wafel przekładany karmelem?
Jak zrobić sernik japoński?
strona 1 z 2następna >
 3.3/5 (14 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Śnieżek - 2012-10-17
a czy piane ubijamy z 2 białek czy z 5 bo wykorzystujemy jeszcze białka od tych żółtek?
To zupełnie naturalne, że dla niektórych uczniów szkoła jest nudna, bezbarwna, stresująca lub pozornie bezwartościowa....
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Niby w książkach kucharskich i wszelkiego rodzaju przepisach, zawsze podana jest temperatura i czas pieczenia. Niemniej...
Podstawy pieczenia ciast
Niby w książkach kucharskich i wszelkiego rodzaju przepisach, zawsze podana jest temperatura...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub