Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Desery > Lody > Jak zrobić lody domowe?
Jak zrobić lody domowe?

Jak zrobić lody domowe?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 4.2/5 (62 ocen)
Oceń 
Domowej roboty lody są najlepsze. Dlaczego? Bo są robione na bazie żółtek, dzięki czemu mają niepowtarzalny smak. Takich lodów nie kupimy w sklepie. Poniższy przepis pozwoli przygotować 1,5 litra lodów.
Rzeczy, których potrzebujesz:
2/3 szklanki cukru pudru, szklanka mleka (tłustego 3,2%), 6 żółtek, 2 szklanki śmietanki, laska wanilii (opcjonalnie, jeśli chcesz zrobić lody waniliowe, a nie śmietankowe)
1
Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego cukier i mieszamy. Jeśli chcemy zrobić lody waniliowe, to po rozpuszczeniu się cukru dodajemy laskę wanilii. Aby aromat był mocniejszy, przecinamy ją wzdłuż na dwie lub więcej części. Całość podgrzewamy ciągle mieszając (inaczej mleko się przypali), aż do czasu zagotowania.
2
Po zagotowaniu zdejmujemy mleko z ognia i wyciągamy laski wanilii (zapach przeszedł już do mleka).
3
W osobnej miseczce ubijamy żółtka i stopniowo dodajemy mleko.
4
Całość przelewamy do garnka i podgrzewamy na malutkim ogniu, aby masa zrobiła się gęsta (powinna zacząć przywierać do łyżki). Aby mieszanina nie przypaliła się, musimy ciągle ją mieszać.
5
Teraz odstawiamy całość na bok w celu ostygnięcia. Aby nie zrobił się kożuszek, trzeba garnek czymś przykryć (folia, pokrywka itp). Gdy masa ostygnie, dodajemy do niej śmietankę i dokładnie mieszamy.
6
lody domowej roboty
Gdy składniki połączą się w całość, wkładamy masę do lodówki do czasu, aż się schłodzi, a następnie przekładamy do zamrażalnika na około 6-7h.
 4.2/5 (62 ocen)
Oceń 

  • Komentarze Tipy.pl (16)

Nie będzie widoczny na stronie
 
meszekowy - 2013-08-10
Polecam z bakaliami i do tego ztartą na grubo ciemną, mleczną czekoladę. Pycha :D
gargamel - 2013-08-08
Jak się robi lody domowe toffi / carmel ?
Wikto - 2013-07-25
Bardzo polecam z rodzynkami i kawałkami czekolady. Mnie bardzo smakują :)
pridok - 2013-06-27
1000 mleko (3,2%), 400 g cukier, 650 g śmietanka (30%), 200 g jaja, 200 g żółtka, 10 g żelatyna, podgrzać do MAX 75 stopni i szybko schłodzić .....
joluś - 2013-06-21
jak ma byś ta śmietanka? ile procentowa?
kasia - 2013-06-19
Konsystencha powinna być gładka po gotowaniu, czy grudkowata. Chyba wszystko się zważyło. Ile powinno się gotować mleko z żółtkami i na jakim gazie?
Dzięki
kika289 - 2013-06-06
ja zrobiłam, ale niestety strasznie było czuć jajka. i konsystencja była bardzo zbita, musiałam najwidoczniej zrobić coś źle :)
grazyna2 - 2013-04-17
Takie lody są najlepsze z musem truskawkowym
daria16rog - 2013-04-17
Jak na razie muszę sobie odpuścić lody.
lody - 2012-05-03
Super te lody!
vika xd - 2012-04-24
hej:D czy jeśli chcę mieć czekoladowe lody to mogę dodać zamiast wanilii kakao? :):)
Słodziak 1999 - 2011-08-10
pycha
zbibar41 - 2011-06-10
proponoje sprobojcie jest zupelnie niezle!
Rishard - 2011-06-10
O jaką śmietankę chodzi? 30%
kkocham lody - 2011-04-03
Przepyszne.
Myślisz, że o Wielkanocy wiesz wszystko? Najprawdopodobniej się mylisz. Istnieje wiele różnych zwyczajów i tradycji...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Gdy na zewnątrz temperatura przekracza 30°C, całą naszą energię życiową angażujemy w znalezienie czegoś, co przyniesie...
Jak zrobić lody czekoladowo-orzechowe?
Gdy na zewnątrz temperatura przekracza 30°C, całą...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub