Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Desery > Lody > Jak zrobić lody domowe?
Jak zrobić lody domowe?

Jak zrobić lody domowe?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.9/5 (80 ocen)
Oceń 
Domowej roboty lody są najlepsze. Dlaczego? Bo są robione na bazie żółtek, dzięki czemu mają niepowtarzalny smak. Takich lodów nie kupimy w sklepie. Poniższy przepis pozwoli przygotować 1,5 litra lodów.
Rzeczy, których potrzebujesz:
2/3 szklanki cukru pudru, szklanka mleka (tłustego 3,2%), 6 żółtek, 2 szklanki śmietany kremówki, laska wanilii (opcjonalnie, jeśli chcesz zrobić lody waniliowe, a nie śmietankowe)
1
Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego cukier i mieszamy. Jeśli chcemy zrobić lody waniliowe, to po rozpuszczeniu się cukru dodajemy laskę wanilii. Aby aromat był mocniejszy, przecinamy ją wzdłuż na dwie lub więcej części. Całość podgrzewamy ciągle mieszając (inaczej mleko się przypali), aż do czasu zagotowania.
2
Po zagotowaniu zdejmujemy mleko z ognia i wyciągamy laski wanilii (zapach przeszedł już do mleka).
3
W osobnej miseczce ubijamy żółtka i stopniowo dodajemy mleko.
4
Całość przelewamy do garnka i podgrzewamy na malutkim ogniu, aby masa zrobiła się gęsta (powinna zacząć przywierać do łyżki). Aby mieszanina nie przypaliła się, musimy ciągle ją mieszać.
5
Teraz odstawiamy całość na bok w celu ostygnięcia. Aby nie zrobił się kożuszek, trzeba garnek czymś przykryć (folia, pokrywka itp). Gdy masa ostygnie, dodajemy do niej śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.
6
lody domowej roboty
Gdy składniki połączą się w całość, wkładamy masę do lodówki do czasu, aż się schłodzi, a następnie przekładamy do zamrażalnika na około 6-7h.
Jak zrobić lody z jajek?
Jak zrobić jogurt mrożony?
Jak zrobić sorbet ananasowy?
Jak zrobić lody z zielonej herbaty?
Przeczytaj teraz: Jak zrobić lody z jajek?
 3.9/5 (80 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (21)

Nie będzie widoczny na stronie
 
klaudia8120 - 2014-07-28
pyszne wyszły
Sławomir - 2014-05-23
Do cinek666 - smietanki 'kremówki' czyli 30-36 % tłuszczu. Chodziło chyba o roztarcie żółtek żeby stanowiły jedną masę. Do Soul - tak, to jest prosty przepis, tylko trzeba umieć rozróżnić coś dobrego od syfu ( mrożone owoce ??? ) acha i powiedz mi jeszcze jak zrobić Twoją metodą lody waniliowe ? Zamrozisz śmietanę , dodasz aromat waniliowy i zmiksujesz tym samym blenderem ??? Tacy ludzie jak Ty zabijają kulturę dobrego jedzenia za pomocą półśrodków ...
Do Gargamel - robisz karmel z cukru i dodajesz trochę śmietanki (z przepisu ) aż cukier się rozpuści i będziesz miał sos toffi .
Kika289 - Żółtka się tną przy 82 stopniach, więc masę trzeba zdjąć przed tą temperaturą bo inaczej masa będzie miała smak jajecznicy.
Nie jest to mój przepis, ale mam nadzieję, że pomogłem trochę :D
mimi - 2014-05-23
skomplikowane
cinek666 - 2014-05-22
zółtka ubijamy ..... z czym same ?, jakiej śmietanki ? do kawy ?
Soul - 2014-05-22
To ma być prosty przepis??? Prosty przepis to jest:
Śmietana 30%
mrożone owoce
cukier
Całość mieszamy blenderem z ostrzami do kruszenia lodu - gotowe do jedzenia od razu.
meszekowy - 2013-08-10
Polecam z bakaliami i do tego ztartą na grubo ciemną, mleczną czekoladę. Pycha :D
gargamel - 2013-08-08
Jak się robi lody domowe toffi / carmel ?
Wikto - 2013-07-25
Bardzo polecam z rodzynkami i kawałkami czekolady. Mnie bardzo smakują :)
pridok - 2013-06-27
1000 mleko (3,2%), 400 g cukier, 650 g śmietanka (30%), 200 g jaja, 200 g żółtka, 10 g żelatyna, podgrzać do MAX 75 stopni i szybko schłodzić .....
joluś - 2013-06-21
jak ma byś ta śmietanka? ile procentowa?
kasia - 2013-06-19
Konsystencha powinna być gładka po gotowaniu, czy grudkowata. Chyba wszystko się zważyło. Ile powinno się gotować mleko z żółtkami i na jakim gazie?
Dzięki
kika289 - 2013-06-06
ja zrobiłam, ale niestety strasznie było czuć jajka. i konsystencja była bardzo zbita, musiałam najwidoczniej zrobić coś źle :)
grazyna2 - 2013-04-17
Takie lody są najlepsze z musem truskawkowym
daria16rog - 2013-04-17
Jak na razie muszę sobie odpuścić lody.
lody - 2012-05-03
Super te lody!
Dynia nie chce być przeciętna i nijaka. Znudziło jej się wycinanie, oklejanie, umieszczanie w halloweenowych stroikach....
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Lipiec i sierpień to sezon borówek i jagód. Dlaczego zatem nie ochłodzić się w te upalne dni, pysznymi lodami?...
Jak zrobić lody jagodowe?
Lipiec i sierpień to sezon borówek i jagód. Dlaczego zatem nie ochłodzić się w...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub