Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Śniadanie > Potrawy z jajka > Jak zrobić omlet?
Jak zrobić omlet?

Jak zrobić omlet?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 4/5 (60 ocen)
Oceń 
Przepisów na omlet można znaleźć setki, jednak przepis przepisowi nie równy. Dlatego chciałabym się z wami podzielić moim sprawdzonym przepisem. Jest on bardzo prosty jednak jest najlepszy. Omlet jest puszysty i wprost rozpływa się w ustach.
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 jajka, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka masła, sól, szczypiorek
1
Do garnuszka wbijamy 2 jajka, dajemy 2 łyżki śmietany i solimy do smaku (na oko jednak jest to mniej więcej 1 szczypta soli).
2
Całość miksujemy, aż objętość jajek ze śmietaną się kilka razy powiększy. Im więcej będzie piany tym lepiej. Zamiast miksera można użyć blendera.
3
Równocześnie rozgrzewamy na średniej wielkości patelni masło. Powinno się sklarować.
4
Na rozgrzane masło wlewamy zmiksowane jajko (jak najszybciej od czasu zmiksowania).
5
Teraz całość przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień (jak najmniejszy - dzięki temu od spodu omleta nie zrobi się skorupka).
6
Teraz czekamy aż omlet urośnie. Wiele osób ściąga omlet z ognia od razu jak jajko się zetnie, jednak należy poczekać, aż jajko urośnie tak, że będzie dotykać pokrywki.
7
Po przełożeniu na talerz posypujemy omlet świeżym szczypiorkiem.
Jak zrobić zwykły omlet?
Jak zrobić omlet z serem?
Jak zrobić jajecznicę z serkiem wiejskim?
Jak zrobić omlet z brzoskwiniami?
Wskazówki
  • Na każde jajko używamy łyżki śmietany
  • Śmietana powinna być pełna - najlepiej 18% (nie light!)
  • Podajemy z świeżym chlebem, bułkami lub tostami.
 4/5 (60 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (4)

Nie będzie widoczny na stronie
 
cenia - 2014-08-22
Jestem celakiem, wiec nie moge jesc pieczywa, jadam omlety wg waszego przepisu codziennie z tym, ze dodaje bardzo rozne dodatki, najczesciej warzywa jak fasolka, kalafior , brokul , pieczarki czasem jem z dzemem nisko slodzonym z czarnych porzeczek.Omlety sa pyszne i zdrowe!!!!
marteek - 2014-04-24
Omlety są bardzo dobre z dodatkami, np. szynka - pycha! Polecam :)
zoudi1 - 2013-01-08
ja zamiast śmietany użyłam kwaśnego mleka były na prawdę wyborne. Całość oblałam ketchupem i podałam z białym pieczywem było ekstra
zoudi1 - 2013-01-08
ja zamiast śmietany użyłam kwaśnego mleka były na prawdę wyborne. Całość oblałam ketchupem i podałam z białym pieczywem było ekstra
Świeżo pomalowane ściany cieszą oko. Na co zwrócić uwagę, by odnawiać je bezpiecznie dla zdrowia? Ciepłe dni zachęcają...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Pomysł na pyszne śniadanie lub kolację: Rozpływający się w ustach, delikatny omlet nadziewany pieczarkami i cebulką...
Jak zrobić omlet z pieczarkami i cebulą?
Pomysł na pyszne śniadanie lub kolację: Rozpływający...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub