Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Sosy i Dipy > Jak zrobić sos do spaghetti?
Jak zrobić sos do spaghetti?

Jak zrobić sos do spaghetti?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 1.7/5 (188 ocen)
Oceń 
Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę.
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 cebule, 2 ząbki czosnku, Suszona bazylia (do smaku), Suszone oregano (do smaku), Sól (do smaku), 400-500 g mielonego mięsa (opcjonalnie), Pół szklanki sherry (białe wino - opcjonalnie), 800 g krojonych pomidorów (puszka), 170 g przecieru pomidorowego, liść laurowy, 1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
1
krojenie cebuli do sosu
Cebulę obierz z łupin i drobniutko pokrój.
2
Smażenie cebuli na złoto
Rozgrzej w garnku lub na patelni 3 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną drobno cebulę.
3
Dodaj 2 zgniecione ząbki czosnku.
4
Dodaj bazylię oraz oregano
Dodaj jedną łyżkę suszonej bazylii oraz 1 łyżkę suszonego oregano. Mieszaj, aż cebulka zrobi się złota.
5
Dodaj mielone mięso
Jak już cebulka będzie odpowiednio przysmażona dodaj 400-500 g mielonego mięsa.
6
Podsmażaj, aż mięso będzie gotowe
Mieszaj, aż do czasu, aż mięso zrobi się brązowe.
7
Dodaj wina (opcjonalnie)
Teraz możesz opcjonalnie dodać 1/3 szklanki sherry (białe wino).
8
Dodaj krojone pomidory
Dodajemy 2 puszki (800 g) krojonych pomidorów oraz ok 170 g przecieru pomidorowego.
9
Przypraw
Dodaj jeden liść laurowy i mieszaj, aż całość zgęstnieje. Dodaj do smaku sól oraz ulubione przyprawy (opcjonalnie) oraz łyżeczkę cukru (aby zlikwidować kwaskowaty posmak).
10
gotowy sos do spaghetti
Całość mieszaj drewnianą łyżką i gotuj na małym ogniu, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. Podawaj z makaronem typu spaghetti lub innym wg uznania.
Jak zrobić sos pomidorowy z bazylią?
Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym?
Jak zrobić bulion wołowy z warzywami?
Jak zrobić panierowane pieczarki?
Ostrzeżenia
  • Uważaj z przyprawami. Lepiej na początku doprawić za mało niż za dużo. Z przyprawami a przede wszystkim solą należy być bardzo ostrożnym!
 1.7/5 (188 ocen)
Oceń 

  • Komentarze Tipy.pl (7)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Ewelina82 - 2013-01-28
Warto wzbogacić przepis startym serem żółtym i posypać nim przygotowany sos oraz dodać świeżą bazylię, która doskonale wydobędzie i podkreśli smak potrawy.
Marlena - 2012-11-27
Wszystko ok, tylko ziola i przyprawy dodajemy na samym koncu aby pieprz nie byl gorzki i zachowal sie smak ziol
Radzio - 2012-05-08
dobry sos
AGUŚKA - 2012-04-12
dzisiaj robiłam ten sosik ,ale troszeczkę pozmieniałam tzn zamiast wina dodałam kostkę rosołową rozpuszczoną w 500ml wody ... zamiast przecieru dodałam 0.5 łyżeczki papryki ostrej , i 1,5 papryki słodkiej :) sosik wyszedł pyszny :)
ula123456789 - 2012-02-28
bardzo pyszny jadlam!POLECAM
gosia - 2012-01-28
zrobiłam dziś sos i wyszedł pyszny! zdecydowanie polecam przepis!
Kinga - 2010-08-25
Ja zawsze robię taki sos ze świeżych pomidorów. Oczywiście jest to bardziej pracochłonne - pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić drobno i smażyć na dużej patelni bez przykrycia na małym ogniu - aby cała woda wyparowała a pomidory odpowiednio zgęstniały.
Weekend majowy oczywiście najlepiej wykorzystać spędzając czas z przyjaciółmi. Co robić, aby ten czas w pełni...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Sos serowy kocha chyba każdy człowiek na świecie. Pomimo iż jest kaloryczny i tłusty, ciężko go nam sobie odmówić....
Jak zrobić sos serowy?
Sos serowy kocha chyba każdy człowiek na świecie. Pomimo iż jest kaloryczny i tłusty...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub