Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Techniki gotowania > Jak zrobić serowe fondue?
Jak zrobić serowe fondue?

Jak zrobić serowe fondue?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 4/5 (4 ocen)
Oceń 
Fondue pochodzi ze Szwajcarii. Przypuszcza się, że fondue wymyśliły przypadkiem kucharki szwajcarskie, które nie miały co zrobić z wyschniętych i twardych kawałków sera, więc je rozpuszczały dodając do nich różnych przypraw. W ten sposób powstało serowe fondue. Dziś jest ono cenione i popularne na całym świecie, istnieją również różne jego odmiany jak na przykład fondue czekoladowe czy mięsne. Podaje się je w specjalnym podgrzewanym naczyniu z długimi widelczykami na które nadziewa się pieczywo i macza w fondue. Poniżej podaję przepis na serowe fondue, ponieważ to ono jest chyba jednak najpopularniejsze. Jego odmian jest wiele, można więc eksperymentować z rodzajami sera, jak kto woli.
Rzeczy, których potrzebujesz:
szklanka białego wina, kieliszek (50ml) kirszu (wiśniówki), 400g sera gruyer, 200g ementalera, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, ząbek czosnku, sok z cytryny, gałka muszkatołowa, pieprz, bagietka.
1
Utrzyj sery.
2
Rozetnij ząbek czosnku i wysmaruj nimi garnek do fondue. Możesz go też zmiażdżyć i dodać do fondue.
3
Wsyp do garnka utarte sery, dodaj wino i podgrzewaj na małym ogniu. Ciągle mieszaj. Dodaj trochę soku z cytryny.
4
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z kirszem i wlej do masy serowej. Podgrzewaj jeszcze przez chwilkę. Ser powinien się dokładnie rozpuścić na jednolitą masę.
5
Dopraw masę serową gałką muszkatołową i pieprzem.
6
Gotowe fondue ustaw na podgrzewaczu. Podawaj z pokrojoną na małe kawałki bagietką.
Jak zrobić amerykańskie naleśniki?
Jak zrobić toffi?
Jak zrobić naleśniki z bananami i nutellą?
Jak zrobić burrito?
 4/5 (4 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
To zupełnie naturalne, że dla niektórych uczniów szkoła jest nudna, bezbarwna, stresująca lub pozornie bezwartościowa....
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
<p>Fondue pochodzi ze Szwajcarii. To właśnie tam powstało pyszne fondue serowe. Jednak znane są też inne odmiany...
Jak zrobić mięsne fondue burgundzkie?
Fondue pochodzi ze Szwajcarii. To właśnie tam powstało...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub