Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Dania Główne > Dania z wieprzowiny > Jak zrobić gołąbki?

Jak zrobić gołąbki?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4.6/5 (5 ocen)
Oceń 
Gołąbki są typowym przykładem polskiego dania. Niech żałuje ten, kto nigdy nie miał odwagi lub sposobności skosztować tej przepysznej, sycącej potrawy. Gołąbki to nic innego jak wołowina lub wieprzowina zmieszana z ryżem i/lub kaszą gryczaną zamknięta w liściu kapusty. Sekret tkwi w odpowiednim przyprawieniu nadzienia oraz w.... sosie. To on nadaje ostateczny smak potrawie. Jak zatem przyrządzić gołąbki?
Rzeczy, których potrzebujesz:
główka kapusty, 1 duża cebula, 2 łyżki masła, 0,5 kg zmielonej wołowiny, 0,25 kg zmielonej wieprzowiny, 1,5 szklanki ryżu (lub 1 szklanka ryżu i 1 szklanka kaszy gryczanej), 1 łyżeczka posiekanego czosnku, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 szklanka wywaru wołowego, kwaśna śmietana (opcjonalnie).
1
Nagrzej piekarnik do temperatury 170-180 stopni.
2
Usuń głąb z główki kapusty. Włóż całą główkę do osolonego wrzątku. Przykryj i gotuj przez 3 minuty, lub do momentu, gdy kapusta będzie na tyle miękka, aby dało się bez problemu odrywać pojedyncze liście. Będziesz potrzebowała około osiemnastu-dwudziestu takich liści.
3
Kiedy liście są już wystarczająco wystudzone, za pomocą ostrego noża usuń z nich łyko. To znaczy trochę je zetnij, aby nie było takie grube. Nie przerywaj liścia, powinien on być wciąż cały.
4
Pozostałe, niewykorzystane liście, lub brzydkie, porwane lub całkiem małe umieść na spodzie żaroodpornego naczynia.
5
Cebulę pokrój i podsmaż na maśle. Pozostaw do ostygnięcia.
6
Zmieszaj ją ze zmielonym mięsem (wołowym i wieprzowym). Dodaj czosnek, ugotowany ryż (kaszę), sól, pieprz. Mieszaj dopóki wszystkie składniki będą idealnie zmieszane.
7
Umieść łyżkę masy na środku liścia. Zroluj go i zawiń brzegi liścia do środka, aby nadzienie nie uciekło. Powinnaś uzyskać coś na kształt koperty. To samo zrób z każdym kolejnym liściem.
8
Umieść zawinięte gołąbki w naczyniu wyłożonym wcześniej pozostałymi liśćmi kapusty. Każdą warstwę jeszcze odrobinę posól i popieprz.
9
Zalej gołąbki wywarem wołowym. Przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz przez około godzinę.
10
Podawaj z kwaśną śmietaną, sosem pomidorowym, grzybowym, lub jakimkolwiek innym, który lubisz. Niektórzy jedzą gołąbki z ketchupem.
Jak gotować w szybkowarze?
Jak blanszować warzywa?
Jak gotować ziemniaki?
Jak gotować kaszę gryczaną?
 4.6/5 (5 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Dla wielu z nas nie ma lepszego dania od babcinych gołąbków. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, możecie być pewni, że...
Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem?
Dla wielu z nas nie ma lepszego dania od babcinych gołąbków...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub