Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Podstawy gotowania > Jak zrobić leczo?

Jak zrobić leczo?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.2/5 (11 ocen)
Oceń 
Leczo jest jedną z moich ulubionych, jesiennych potraw - robi się szybko i bardzo prosto, więc polecam również dla początkujących kucharzy. Ze względu na ilość zawartych w nim warzyw jest również bardzo zdrowe i bogate w witaminy.
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 cebule, 2 papryki, 1 średnia cukinia, 2 duże pomidory, 25 dkg kiełbasy bez skórki, Vegeta, sól, pieprz do smaku
1
Cebule podsmażamy na oleju na dużej patelni teflonowej lub w rondlu teflonowym. Smażymy, aż zrobi się miękka.
2
Kroimy w kostkę paprykę i dodajemy do podsmażonej papryki.
3
Cukinię kroimy w kostkę i dodajemy gdy papryka zrobi się miękka. W tym samym czasie dodajemy również pomidory (sparzone i obrane ze skórki).
4
Całość dusimy na średnim ogniu (bez przykrycia, aby odparowało i nabrało właściwej konsystencji).
5
Jak już trochę odparuje to dodajemy laskę (ok 25 dkg) kiełbasy bez skórki. Dusimy jeszcze przez około 5 minut.
6
Doprawiamy wegetę, pieprzem i solą. Smacznego!
Jak zrobić dekoracje - jesienne liście?
Jak ozdobić mieszkanie jesiennymi liśćmi?
Jaka dieta na podwyższony cholesterol?
Jakich produktów unikać?
 3.2/5 (11 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
topielica - 2014-06-24
Ja duszę wszystko razem łącznie z kiełbasą pokrojoną w plastry ,dodaję również trochę chili aby potrawa była bardziej pikantna,odrobina zieleniny w postaci natki pietruszki też nie zaszkodzi.
Karol - 2010-09-14
Ja takie leczo robię hurtowo. Potem mam jedzenie na tydzień. Albo jem samo z chlebem, albo dodaje do jajecznicy, albo z makaronem, albo jako dodatek do drugiego dania. Zdrowe i dobre.
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Żołędzie są jednym z najbardziej charakterystycznych znaków jesieni. Zbierz wspólnie z dziećmi odrobinę tych darów...
Jak ozdobić ramkę na zdjęcia żołędziami?
Żołędzie są jednym z najbardziej charakterystycznych...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub