Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Przekąski Zimne > Jak zrobić tatara?
Jak zrobić tatara?

Jak zrobić tatara?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.8/5 (4 ocen)
Oceń 
Ludzie dzielą się na tych, którzy tatara by do ust nie wzięli i na tych, którzy za nim przepadają. Ja należę do tych, którzy śnią o nim po nocach a później poświęcają wiele czasu na jego właściwe przyrządzenie. Tatar jest daniem dla ludzi cierpliwych. Nie wystarczy po prostu wymieszać wszystkich składników i go zjeść. Smak tatara zależy od długości mieszania i należy wiedzieć, że nie wystarczy 5 minut! Aby wszystkie składniki się dobrze połączyły trzeba na to poświęcić nawet pół godziny. I żaden robot nie może cię w tym wyręczyć.
Rzeczy, których potrzebujesz:
wołowina lub polędwiczka cielęca (najświeższa i najlepsza jaką możemy dostać). Najlepiej prosto z uboju. (100-150 gram), Cebula (1 łyżka), Ogórek kiszony (1 mały), Żółtko, Ryba (np. sardynka w oleju) - jedna łyżka mięsa, Grzybki marynowane (1 szt)
1
Mięso mielimy. Można użyć blendera zamiast standardowej maszynki. Ogólnie to jednak tatar będzie najlepszy jeśli mięso wyskrobiemy. Jest to żmudna praca jednak wówczas w mięsie nie będzie ani jednej żyłki czy ścięgna. Mięso będzie całkowicie oczyszczone.
2
Teraz układamy mięso na środku talerza. W mięsie robimy łyżeczką dołek do którego wkładamy żółtko jajka. Dookoła mięsa układamy drobniusieńko posiekane składniki (lista powyżej).
3
Mięso dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami. Im dłużej będziemy mieszać, tym więcej doku wyjdzie z warzyw a całość się lepiej połączy.
4
Tatara doprawiamy łyżeczką musztardy, pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Zamiast soli można dodać do smaku magi.
5
Na koniec przystrajamy tatara natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Jak prażyć pestki z dyni?
Jak kisić buraki na barszcz Wigilijny?
Jak postępować z ością w gardle?
Jak kisić buraki?
Wskazówki
  • Zamiast jednego żółtka kurzego możemy dodać 4 żółtka przepiórcze.
Przeczytaj teraz: Jak zrobić tatar Dukana?
 3.8/5 (4 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
aa - 2014-09-13
dużo błędów w przepisie, nie polecam :/
Wzorki na kawie to osobna dziedzina sztuki. Potrafią odmienić nawet najbardziej pospolity napój. Prawdziwi eksperci...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Dekorowanie ciastek i pierniczków bożonarodzeniowych może stać się wspaniałą rozrywką, jeśli tylko będziesz miała na to...
Jak dekorować ciastka na Boże Narodzenie?
Dekorowanie ciastek i pierniczków bożonarodzeniowych...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub