Tutaj jesteś: Święta i Uroczystości > Boże Narodzenie > Potrawy na Wigilię > Jak kisić buraki na barszcz Wigilijny?

Jak kisić buraki na barszcz Wigilijny?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 2.9/5 (22 ocen)
Oceń 
Nie ma to jak wigilijny, czerwony barszczyk zrobiony z kiszonych buraków. Jeśli chcesz zachwycić swoją rodzinę proponuję ci poniższy, sprawdzony i doskonały przepis na kiszenie buraków na barszcz wigilijny.
Rzeczy, których potrzebujesz:
1 kg buraków, 3 litry przegotowanej wody, kawałek skórki z razowego chleba, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka cukru, 3 duże łyżki soli
1
Buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2
Starte buraczki zalej zimną i przegotowaną wodą, dodaj łyżkę cukru, szczyptę soli, skórkę z razowego chleba i drobno posiekane ząbki czosnku.
3
Naczynie z buraczkami przykryj gazą i odstaw na bok w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach mamy gotowy zakwas buraczany.
4
Zakwas należy przecedzić i zrobić z niego barszcz czerwony.
Jak zrobić barszcz czerwony na słodko?
Jak kisić buraki?
Jak zrobić kapustę z grochem?
Jak zrobić uszka wigilijne?
Wskazówki
  • Zakwas można przechowywać kilka tygodni. Jeśli nie chcemy go od razu wykorzystać to należy go zlać do wyparzonych butelek, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.
 2.9/5 (22 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (3)

Nie będzie widoczny na stronie
 
funkcja 1 - 2014-02-25
Miła pani, frazeologia nie jest Twoją mocną stroną. "cyt. nie ma to jak .....BEZ...Polecam świetną lekturę starych podręczników, np. Gramatyka języka polskiego dla klas piątych i szóstych szkół podstawowych. Ale przepis jest dobry. Greets. Funkcja1
piotr - 2013-03-31
ludzie czytajcie co piszecie "nie ma to jak wigilia BEZ czerwonego barszczu ........
kyr - 2011-12-09
3 łyżki soli a potem szczypta zdecyduj się
Kolorowe, lukrowane pierniczki będą znakomicie prezentowały się na bożonarodzeniowej choince. Problem jest jedynie w...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Barszcz należy do potraw królujących na świątecznych stołach. W sklepach roi się od gotowych barszczy, które niczym nie...
Jak kisić barszcz żytni?
Barszcz należy do potraw królujących na świątecznych stołach. W sklepach roi się...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub