Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Proste przepisy > Jak upiec mazurek?

Jak upiec mazurek?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4.5/5 (2 ocen)
Oceń 
Nic nie smakuje tak jak mazurki podane do kawy. Pięknie przybrane są ozdobą każdego wielkanocnego stołu. Ich zapach przywróci wspomnienia z wcześniejszych lat....
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 kostka masła, 4 żółtka, bakalie (rodzynki, orzechy, płatki migdałów), 60g czekolady mlecznej, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, dżem morelowy.
1
Ucieramy masło z cukrem i jajkami. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szybko ugniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut.
2
Ciasto rozwałkować po wyjęciu z lodówki. Uformować w owalne kawałki. Blaszkę natłuszczamy i układamy mazurki - można je nakłuć widelcem.
3
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 30min. (powinny mieć złocisty kolor).
4
Upieczone mazurki posmarować dżemem morelowym i posypać bakaliami. Rozpuścić czekoladę i cienkim strumieniem polać po bakaliach.
Smacznego!
Jak zrobić masę marcepanową?
Jak zrobić prażone wiórki kokosowe?
Jak zrobić lukier?
Jak zrobić bezy?
 4.5/5 (2 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
To zupełnie naturalne, że dla niektórych uczniów szkoła jest nudna, bezbarwna, stresująca lub pozornie bezwartościowa....
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Bezy to bardzo słodki i prosty w wykonaniu deser. Możesz podawać je osobno lub też mogą stanowić podstawę do...
Jak zrobić bezy?
Bezy to bardzo słodki i prosty w wykonaniu deser. Możesz podawać je osobno lub też...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub