Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Proste przepisy > Jak zrobić amerykańskie naleśniki?
Jak zrobić amerykańskie naleśniki?

Jak zrobić amerykańskie naleśniki?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 4/5 (44 ocen)
Oceń 
Naleśniki po amerykańsku nieco różnią się od ich polskich odpowiedników. Są grubsze i nieco przypominają racuchy. W niektórych przepisach znajdziesz nawet informację, że zamiast mleka, należy zastosować do ich przygotowania maślankę. Nie jest to jednak prawda. Oryginalne amerykańskie naleśniki robi się następująco:
Rzeczy, których potrzebujesz:
1 ½ szklanki mąki, 3 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 1 ¼ szklanki mleka, 1 jajko, 3 łyżki roztopionego masła
1
W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2
W środku sypkiej mieszaniny zrób otwór (tak jak w przypadku ciasta na pierogi) i wlej tam mleko, roztopione masło i wbij jajko. Dobrze zmiksuj całość, aż osiągnie gładką konsystencję.
3
Połóż patelnię na średnim ogniu i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju. Wylej na nią część ciasta (ok. ¼ szklanki na każdego naleśnika) i smaż dopóki naleśnik z obu stron nie nabierze lekko brązowej barwy.
4
Podawaj na gorąco, najlepiej z syropem klonowym :) Smacznego!
Jak zrobić naleśniki na kefirze?
Jak usmażyć naleśniki?
Jak zrobić naleśniki z mięsem mielonym i ryżem?
Jak zrobić naleśniki serca?
 4/5 (44 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (20)

Nie będzie widoczny na stronie
 
dzasta666 - 2014-05-25
Polecam osobiście lekko przepis zmodyfikować. Soli daję szczyptę, proszku do pieczenia zaledwie pół łyżeczki.
Jana - 2014-02-10

fijalkowska.olga_UJSiSdugw napisał

,Osobiście wolę normalne naleśniki. Czasami dla odmiany, żeby nie jeść ich cały czas z dżemem, zawijam, albo układam na nich pomarańcze, brzoskwinie, ananasa. Wcześniej namaczam owoce w żubrówce tej z trawką, ale może być inna wódka według uznania i polewam czekoladą. Te dwie opcje są moimi ulubionymi ;)


Robiłam tak samo, tylko, że w Palonej moczyłam wiśnie. Super do siebie pasują. No, tylko z takim obiadem nie można przesadzić :D

Silminyel - 2014-02-06
Lubię takie grube, puszyste naleśniki (choć przygotowuję je według nieco innego przepisu). Piszesz, że najlepiej je podawać z syropem klonowym. Masz rację, takie sa najlepsze, niestety syrop klonowy w Polsce jest nieziemsko drogi. (biorąc pod uwagę jak dobrze smakuje z naleśnikami i racuszkami i ta warto go od czasu do czasu kupić :) ) Ja zamiast syropu klonowego często używam syropu gruszkowego. Tzn gotuję gruszki w gęstym syropie, zamykam na zimę w słoiczkach, a później gruszki ze słoiczka wyjadam a pozostałym syropem polewam naleśniki. To tańsza i dobra alternatywa do syropu klonowego.
drakulka - 2013-12-11
Osobiście wolę normalne naleśniki. Czasami dla odmiany, żeby nie jeść ich cały czas z dżemem, zawijam, albo układam na nich pomarańcze, brzoskwinie, ananasa. Wcześniej namaczam owoce w żubrówce tej z trawką, ale może być inna wódka według uznania i polewam czekoladą. Te dwie opcje są moimi ulubionymi ;)
Naleśnik - 2013-12-10
dużo naleśników wyjdzie pyszny przepis dziękuje
lila - 2013-09-27
ile około wyjdzie naleśników?
dana - 2013-08-12
przepis znam podobny dodaję jedna 2 jaja na taką ilość mąki i naleśniki wychodzą pyszne ale smażę je na suchej dobrze rozgrzanej patelni nalewam na patelnię trochę ciasta i kiedy na całej powierzchni pojawiają się bąbelki z powietrzem przewracam na drugą stronę, nic się nie rozlewa =)
gość - 2013-08-02
Pyszne! Przed chwilą zrobiłam i wyszły świetnie. :)
... - 2013-05-09
Jeśli komuś naleśniki wyszły za słone ( jak było w moim przypadku ), dodajcie ok. 3 łyżeczki cukru i będzie dobrze.
Kama - 2013-04-29
Do AmericanGirl: Skoro masz połowę rodziny w Ameryce i sama tam byłaś 3 razy nie oznacza, że wiesz już jak gotują wszyscy amerykanie. Trochę pokory dziewczyno. Amerykanie robią naleśniki i na maśle i na maślance - zależy kto co lubi. A to, że twój wujek robi je na maślance wcale nie oznacza, że cała Ameryka też tak robi!!!! Poczytaj sobie trochę przepisów na amerykańskich stronach to może odrobinę zmądrzejesz.....
AmericanGirl - 2013-04-29
Śmiem stwierdzić że ten przepis to możesz sobie wsadzić gdzieś . Nie wiem czemu twierdzisz że oryginalne pancakes robi się z mleka , a nie z maślanki . To nie prawda oryginalne są z maślanki (zwykłej jak i truskawkowej , kto co lubi) + jagody lub czekolada (wedle uznania) . Wiem bo nie dość że mój najbliższy wujek (który mieszkał w ameryce do 28 roku życia , a teraz ma 35 , jest świetnym kucharzem) jest amerykaninem jak i połowa mojej rodziny , to sama byłam w Ameryce 3 razy.
trifosforoinozytolan cholecystokininy - 2013-04-15
Ciasto za gęste, za słone i w ogóle do dupy...
A, po usmażeniu staje się kruche i rozpada się przy każdej próbie przemieszczenia (np. przewracaniu)
Jak to, do cholery, ma działać?!
dotykamdna2 - 2013-03-27
Naleśniki byłby lepsze bez tej soli . ; )
juliaa - 2013-02-19
zrobiłam, ale osobiscie wole nasze polskie nalesniki... byc moze za duzo jest tego proszku do pieczenia.
kreska - 2013-02-11
Bez obrazy, ale fatalny przepis. Naleśniki mało słodkie, wcale nie wygladające jak pancakes(powinny być dużo grubsze) Nie polecam. Kicha, a robiłam dokładnie wg przepisu :(
Trudno wyobrazić sobie spotkania przy rodzinnym stole bez drożdżowego ciasta i herbaty z cytryną. Naszym faworytem...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Naleśniki to bardzo smaczny szybki obiad jak również pożywne śniadanie. Można je podawać na wiele sposobów, latem...
Jak zrobić naleśniki?
Naleśniki to bardzo smaczny szybki obiad jak również pożywne śniadanie. Można je...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub