Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Sosy i Dipy > Jak zrobić szpinak ze śmietaną?
Jak zrobić szpinak ze śmietaną?

Jak zrobić szpinak ze śmietaną?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.8/5 (33 ocen)
Oceń 
Kremowy szpinak ze śmietaną wyśmienicie smakuje zarówno w połączeniu z makaronem, z kurczakiem jak i z chlebem. Jeśli nie znasz jeszcze tego sposobu przygotowania szpinaku to najwyższa pora!
Rzeczy, których potrzebujesz:
350 gramów świeżego szpinaku, opłukanego, 1 łyżka masła, 1/4 szklanki cebulki posiekanej w kostkę, 2 zgniecione ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 szklanki gęstej śmietany
1
Szpinak świeży
Szpinak umyj i odkrój wszystkie twarde części.
2
Gotowanie szpinaku
Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej odrobinę soli. Jak już się będzie gotować wrzuć na nią szpinak i gotuj przez 2 minuty.
3
Blanszowanie szpinaku
Szpinak po zblanszowaniu będzie zabierać bardzo mało miejsca.
4
Odciskanie szpinaku
Wyciągnij szpinak na sitko i odciśnij tyle wody ile to możliwe. Następnie porwij szpinak na małe kawałki.
5
Stopione masło
Roztop masło w średniej wielkości rondelku. Dodaj drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek i smaż, ciągle mieszając, aż zrobią się miękkie i aromatyczne (około 2 minuty).
6
Smażenie szpinaku
Do cebuli z czosnkiem dodaj szpinak. Gotuj, aż zobaczysz, że szpinak puszcza sok. Zauważysz, że szpinak coraz łatwiej się miesza. Teraz dodaj śmietany, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Duś bez przykrycia przez około 4 minuty.
7
Szpinak ze śmietaną
Szpinak ze śmietaną ściągnij z ognia, przełóż na talerz i spróbuj - jest przepyszny! Podawaj do dania głównego lub zmieszaj z makaronem.
Jak zrobić galaretę wielkanocną w kształcie jajek?
Jak zrobić gulasz wołowy?
Jak zrobić spaghetti z mięsem mielonym?
Jak zrobić krem waniliowy?
Wskazówki
  • Przepis na 2 osoby.
 3.8/5 (33 ocen)
Oceń 

  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Silminyel - 2014-02-06
Szpinak ze śmietaną jest też dobry bez czosnku. Jest delikatniejszy. Nie wiem dlaczego, ale mi zazwyczaj wychodzi taki jakby "gęstszy" niż na tych zdjęciach. Taki szpinak ze śmietaną uwielbiam jeść na kolację do jajecznicy :)
Lany Poniedziałek inaczej Śmigus Dyngus - zastanawiasz się na czym polega tradycja polewania wodą w drugi dzień świąt...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Gulasz wołowy jest pysznym daniem głównym, pełnym warzyw. Spędzisz trochę czasu na jego przygotowaniu, ale rezultat na...
Jak zrobić gulasz wołowy?
Gulasz wołowy jest pysznym daniem głównym, pełnym warzyw. Spędzisz trochę czasu...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub