Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Zupy > Jak zrobić zupę cebulową?
Jak zrobić zupę cebulową?

Jak zrobić zupę cebulową?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 5/5 (4 ocen)
Oceń 
Poniższy przepis polega na wcześniejszym upieczeniu cebuli w piekarniku, dzięki czemu zupa ma wspaniały i wyrazisty smak. Jej wykonanie jest odrobinę pracochłonne i wymaga czasu, jednak efekt końcowy jest wart całego wysiłku. Zupa z pewnością zachwyci niejednego smakosza, a stwierdzenie, że jest niczym niebo w gębie nie jest w tym przypadku, ani trochę przesadzone. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jej przygotowaniu. Smacznego.
Rzeczy, których potrzebujesz:
3 łyżki masła, 6 dużych cebul (ok 1,8 kg), pokrojonych na grube plastry, Sól, 2 szklanki wody, Pół szklanki białego wina wytrawnego, 4 szklanki bulionu drobiowego, 2 szklanki bulionu wołowego, 6 gałązek świeżego tymianku, 1 liść laurowy, Czarny pieprz, 1 bagietka, 8 plastrów miękkiego sera żółtego
1
Pieczenie cebuli

Zapiekanie cebuli


Umieść blachę do pieczenia na średniej wysokości i rozgrzej piekarnik do 205 stopni C. Spryskaj środek garnka żeliwnego (lub innego naczynia żaroodpornego) olejem w sprayu. Do garnka włóż pokrojoną cebulę, masło oraz sól. Piecz pod przykryciem około 1 godzinę (cebula zrobi się wilgotna i zmniejszy swoją objętość).

2
Cebula z piekarnika
Wyciągnij garnek z piekarnika i zamieszaj dokładnie cebulę. Garnek znów włóż do piekarnika i kontynuuj pieczenie, aż cebula zrobi się bardzo miękka i brązowa - około 1:30 do 1:45 h dłużej. Po godzinie znów przemieszaj cebulę.

Pieczenie cebuli w piekarniku trwa wieki, jednak warto poczekać iż w taki sposób przygotowana da nam świetny smak. Cebulę tak przygotowaną można schłodzić i przechowywać w lodówce przez około 3 dni przed przygotowaniem zupy.
3
Smażenie pieczonej cebuli
Ostrożnie wyciągnij garnek z piekarnika i postaw na ogniu. Mieszaj cebulę drewnianą łyżką, co chwilę odrywając ją od ścianek i spodu garnka. Jak już cała woda z cebuli wyparuje a cebula zacznie szybko brązowieć to (15-20 minut) zmniejsz nieco ogień. Kontynuuj gotowanie co jakiś czas mieszając, aż na spodzie garnka zacznie robić się skorupka (około 6-8 minut).
Osad na spodzie garnka zdrap i dodaj do cebuli.
Jak zrobić pieczone ziemniaki z warzywami?
Jak zwijać gołąbki?
Jak zrobić tosty francuskie z serem?
Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem?
strona 1 z 2następna >
 5/5 (4 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Dynia nie chce być przeciętna i nijaka. Znudziło jej się wycinanie, oklejanie, umieszczanie w halloweenowych stroikach....
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Kuchnia śródziemnomorska cieszy się bogactwem smaków i różnorodnością składników. Świeże owoce morza są podstawą wielu...
Jak zrobić ryż z owocami morza?
Kuchnia śródziemnomorska cieszy się bogactwem smaków...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub