Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Desery > Budynie i Puddingi > Jak zrobić pudding czekoladowy?
Jak zrobić pudding czekoladowy?

Jak zrobić pudding czekoladowy?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4.6/5 (10 ocen)
Oceń 
Czekolada – recepta na całe zło i wszystkie troski. Ten najlepszy środek na depresje ma swoich fanów na całym świecie, mali i duzi zajadają się nią zapominając o kaloriach. Pudding czekoladowy stanowi doskonałą propozycję na deser bez względu na okazję. Niewątpliwie dużą zaletą jest niesamowita prostota i szybkość wykonania tej słodkości. Możecie być pewni, że raz przygotowany już zawsze będzie gościł na waszych stołach. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jego przygotowaniu.
Rzeczy, których potrzebujesz:
1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki + 1 łyżka kakao, 1/8 łyżeczki soli (szczypta), 1/3 szklanki gorącej wody, 30 gram półsłodkiej czekolady drobno posiekanej, Szklanka śmietany, Szklanka mleka, 2,5 łyżki skrobi kukurydzianej, 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, bita śmietana
1
Czekolada

Zanim zaczniesz upewnij się że masz odpowiednie miseczki średniej wielkości, które byłyby odpowiednie na pudding (wielkości około 200 - 250 ml). W dużym rondelku zmieszaj z sobą cukier, kakao i sól. Stopniowo dodawaj gorącej wody ciągle mieszając aż zrobi się gładka pasta. Rondelek z kakao postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia cały czas mieszając. Jak zacznie się gotować to ściągnij z ognia i dodaj drobno posiekaną lub startą na tarce czekoladę.

2
Pudding czekoladowy
Zmieszaj ze sobą szklankę śmietany i szklankę mleka. Odlej do osobnego naczynia 1/4 szklanki śmietanowego mleka. Resztę (1 i 3/4 szklanki) stopniowo wlewaj do masy czekoladowej cały czas mieszając.

Do pozostałej części śmietanowego mleka (1/4 szklanki) dodaj skrobię kukurydzianą i zmiksuj na gładką masę. Teraz część ze skrobią wlej do czekolady i dokładnie wymieszaj.
3
Robienie puddingu
Połóż rondelek na ogniu i ciągle mieszaj. Im dłużej masa będzie się podgrzewać tym bardziej odparuje z niej woda a masa będzie gęstnieć.
4
Gęstniejąca czekolada
Jak już masa czekoladowa zgęstnieje zmniejsz ogień na maksymalnie mały i gotuj przez minutę. Cały czas mieszaj, aby czekolada się od spodu nie przypaliła.
5
Czekolada na pudding
Po minucie ściągnij czekoladę z ognia, dodaj do niej 1,5 łyżeczki wanilii i dokładnie wymieszaj.
6
Pudding czekoladowy
Przelej pudding do małych miseczek. Przykryj je plastikowymi workami, aby nie utworzył się na wierzchu kożuch. Schładzaj w lodówce co najmniej 2 godziny przed podaniem. Pudding można przechowywać 2 dni od czasu przygotowania.
7
Pudding z bitą śmietaną
Pudding podawaj z bitą śmietaną. Smacznego
Jak zrobić spaghetti z mięsem mielonym?
Jak zrobić sos arabski?
Jak zrobić sos pomidorowy z bazylią?
Jak zrobić guacamole?
Przeczytaj teraz: Jak zrobić dżem morelowy?
 4.6/5 (10 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (4)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Kuchnieswiata - 2011-12-21
do Disco: wszystkie składniki przemnóż przez 2,3 tj.
1/2*2,3= ok 1,15 szklanki cukru
1/3*2,3= ok 0,8 szklanki + 1*2,3= 2,3 łyżka kakao
itd.
Disco - 2011-12-20
jak zrobić 14 porcji?
Kuchnieswiata - 2011-12-05
około 3 szklanek - po rozdzieleniu do małych miseczek będzie to ok 6 porcji
abezda - 2011-12-04
ile porcji z tego wyjdzie?
To zupełnie naturalne, że dla niektórych uczniów szkoła jest nudna, bezbarwna, stresująca lub pozornie bezwartościowa....
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Spaghetti po Mediolańsku stanowi doskonałą propozycję na wyjątkowy obiad. Jego przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku,...
Jak zrobić spaghetti po mediolańsku?
Spaghetti po Mediolańsku stanowi doskonałą propozycję...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub