Tutaj jesteś: Święta i Uroczystości > Boże Narodzenie > Potrawy na Wigilię > Jak zrobić wigilijny barszcz czerwony z uszkami?
Jak zrobić wigilijny barszcz czerwony z uszkami?

Jak zrobić wigilijny barszcz czerwony z uszkami?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.8/5 (34 ocen)
Oceń 
Wigilia bez pysznego barszczu czerwonego z uszkami to jak święta Bożego Narodzenia bez choinki. Po prostu musi być. O ile większość potraw wigilijnych różni się nieco w zależności od regionu, to barszcz czerwony jest taki sam wszędzie i od wielu, wielu lat. Już w średniowieczu polskie gospodynie przyrządzały aromatyczny barszcz czerwony z buraków. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na barszcz czerwony z uszkami (porcja dla 4 osób).
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 kg buraków ćwikłowych, 7 dag suszonych grzybów, 2 średniej wielkości cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, świeży sok z cytryny, cukier, pieprz, sól, koperek
1
Składniki na uszka:
Ciasto:

* 20 dag mąki
* łyżka oleju
* sól

Nadzienie:

* grzyby z wywaru
* łyżka tartej bułki
* łyżka masła
* cebula
* jajo
* pieprz
* sól
2
Grzyby umyć, zalać niewielką ilością zimnej wody i moczyć około 3 godz.
3
Namoczone grzyby gotować w tej samej wodzie, odcedzić i zachować wywar.
4
Buraki obrać i bardzo drobno pokroić (najlepiej zetrzeć na tarce o większych otworach), po czym wrzucić do garnka.
5
Pokroić cebulę i dodać ją wraz z przyprawami do posiekanych buraków.
6
Wlać 3 litry zimnej wody i gotować, tak długo aż buraki zrobią się miękkie.
7
Gdy buraki wystygną, przecedzić wywar, dolać wywar z grzybów po czym zagotować i przyprawić cukrem, pieprzem, solą oraz świeżym sokiem z cytryny.
8
Podczas gotowania buraków, zrobić uszka.
Cebulę należy zeszklić na maśle do uzyskania złocistego koloru po czym dodać drobno posiekane grzyby i bułkę tartą. Wymieszać.
Jak zrobić kompot z suszonych śliwek?
Jak zrobić pudełeczka na ciasteczka?
Jak zrobić uszka z grzybami?
Jak zrobić galaretki w skórce pomarańczy?
strona 1 z 2następna >
Przeczytaj teraz: Jak kisić buraki?
 3.8/5 (34 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
topielica - 2013-11-27
U mnie uszka jemy osobno na talerzyku polane cebulką ,natomiast barszczykiem się popija -każdy robi jak woli-ale polecam ten sposób.Ponadto do barszczu dodaję czosnek który podkreśla rewelacyjnie smak barszczu.
Świeżo pomalowane ściany cieszą oko. Na co zwrócić uwagę, by odnawiać je bezpiecznie dla zdrowia? Ciepłe dni zachęcają...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Barszcz czerwony może być doskonały na jesienno-zimowe obiady, szczególnie dlatego że można zakiszony zakwas trzymać...
Jak kisić barszcz czerwony?
Barszcz czerwony może być doskonały na jesienno-zimowe obiady, szczególnie dlatego...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub