Tutaj jesteś: Święta i Uroczystości > Boże Narodzenie > Potrawy na Wigilię > Jak zrobić wigilijny barszcz czerwony z uszkami?
Jak zrobić wigilijny barszcz czerwony z uszkami?

Jak zrobić wigilijny barszcz czerwony z uszkami?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.8/5 (34 ocen)
Oceń 
Wigilia bez pysznego barszczu czerwonego z uszkami to jak święta Bożego Narodzenia bez choinki. Po prostu musi być. O ile większość potraw wigilijnych różni się nieco w zależności od regionu, to barszcz czerwony jest taki sam wszędzie i od wielu, wielu lat. Już w średniowieczu polskie gospodynie przyrządzały aromatyczny barszcz czerwony z buraków. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na barszcz czerwony z uszkami (porcja dla 4 osób).
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 kg buraków ćwikłowych, 7 dag suszonych grzybów, 2 średniej wielkości cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, świeży sok z cytryny, cukier, pieprz, sól, koperek
1
Składniki na uszka:
Ciasto:

* 20 dag mąki
* łyżka oleju
* sól

Nadzienie:

* grzyby z wywaru
* łyżka tartej bułki
* łyżka masła
* cebula
* jajo
* pieprz
* sól
2
Grzyby umyć, zalać niewielką ilością zimnej wody i moczyć około 3 godz.
3
Namoczone grzyby gotować w tej samej wodzie, odcedzić i zachować wywar.
4
Buraki obrać i bardzo drobno pokroić (najlepiej zetrzeć na tarce o większych otworach), po czym wrzucić do garnka.
5
Pokroić cebulę i dodać ją wraz z przyprawami do posiekanych buraków.
6
Wlać 3 litry zimnej wody i gotować, tak długo aż buraki zrobią się miękkie.
7
Gdy buraki wystygną, przecedzić wywar, dolać wywar z grzybów po czym zagotować i przyprawić cukrem, pieprzem, solą oraz świeżym sokiem z cytryny.
8
Podczas gotowania buraków, zrobić uszka.
Cebulę należy zeszklić na maśle do uzyskania złocistego koloru po czym dodać drobno posiekane grzyby i bułkę tartą. Wymieszać.
Jak kisić buraki na barszcz Wigilijny?
Jak zrobić galaretki w skórce pomarańczy?
Jak zrobić zupę z suszonych owoców?
Jak zrobić wigilijną zupę grzybową?
strona 1 z 2następna >
 3.8/5 (34 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
topielica - 2013-11-27
U mnie uszka jemy osobno na talerzyku polane cebulką ,natomiast barszczykiem się popija -każdy robi jak woli-ale polecam ten sposób.Ponadto do barszczu dodaję czosnek który podkreśla rewelacyjnie smak barszczu.
Dynia nie chce być przeciętna i nijaka. Znudziło jej się wycinanie, oklejanie, umieszczanie w halloweenowych stroikach....
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Nie ma to jak wigilijny, czerwony barszczyk zrobiony z kiszonych buraków. Jeśli chcesz zachwycić swoją rodzinę...
Jak kisić buraki na barszcz Wigilijny?
Nie ma to jak wigilijny, czerwony barszczyk zrobiony z...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub