Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Dania Główne > Szybkie i proste dania > Co można zrobić z ziemniaków?
Co można zrobić z ziemniaków?

Co można zrobić z ziemniaków?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 2.8/5 (273 ocen)
Oceń 
To popularne warzywo lubią właściwie wszyscy i pozostaje nieodzownym dodatkiem do polskiego obiadu. Jednak czasem możemy mieć już ich dość w postacie gotowanych bulw. Poniżej kilka pomysłów na to co można z ziemniaków przygotować.
1
Puree ziemniaczane

Puree ziemniaczane


Puree, to chyba najbardziej popularne urozmaicenie podania ziemniaków, jednak gdyby ktoś miał problem z określeniem proporcji, mogą one przedstawiać się następująco:


1 kg ziemniaków
Łyżka masła
Łyżka śmietany kremówki
Sól do smaku


Obrane i ugotowane ziemniaki należy utrzeć z dodatkami na puszystą masę. Piure podajemy tak jak normalnie ugotowane ziemniaki właściwie do wszystkiego. Świetnie smakuje z sosem pieczeniowym, jednak trzeba uważać aby nie „zalać” go zbytnio.

2

Babka ziemniaczana


Potrawa wymaga trochę więcej pracy, ale jej smak wart jest poświęconego czasu


1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
4 łyżki startego żółtego sera
2 żółtka
3 łyżki śmietany
Dwie garście pokrojonej w kostkę szynki
Sól i pieprz


Obrane i ugotowane ziemniaki należy przecisnąć przez prasę, następnie utrzeć je ze dodatkiem śmietany, żółtek, masła i startego sera. Do masy dokładamy szynkę i doprawiamy solą i pieprzem, całość starannie mieszamy. Wlewamy całość do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut.

Jak zbierać i przechowywać ziemniaki?
Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną?
Jak zrobić roladki wieprzowe ze śliwkami?
Jak zrobić ziemniaki po szwedzku (Hasselback)?
strona 1 z 2następna >
 2.8/5 (273 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (4)

Nie będzie widoczny na stronie
 
topielica - 2013-10-05
Chyba najlepsze są placki ziemniaczane ,ja dodaję do takiej masy odrobinke drożdży co sprawia że są puszyste do następnego dnia,poza tym ulubione danie z ziemniaków-frytki ,czy ziemniaczki zasmażane -jest tego naprawdę sporo.
kasiulek_1994 - 2013-05-27
A gdzie kopytka i placki ziemniaczane?!?! ;D
grazyna2 - 2013-05-01
należy dodać też do tego frytki oraz kluseczki śląskie
goska87s - 2012-11-20
U mnie w domu z pozostałych po obiedzie ugotowanych ziemniakach robiło sie kotlety, wg przepisu zbliżonego do podanego wyżej. Z tą jednak różnicą, że dodawało się do tego podsmażoną cebulkę, czasami z pieczarkami, i skwarki.To wszystko na patelni wymieszane z łyżką śmietany i przyprawami, następnie trafiało do masy ziemniaczanej. W tej wersji świetnie się sprawdzają jako przygryzka na grilla czy do piwa podczas meczu. Są smaczne i sycące :) Dodam jeszcze, że świetny efekt i nieco bardziej interesujący smak można uzyskać dodając do masy nieco mielonej papryki lub zioła prowansalskie, czy czosnek. Można przyprawy, zamiast do masy, dodać do bułki, w której panierujemy, i tym samym uzyskać za jednym razem różne kotleciki w odmiennych panierkach. Przy dodawaniu pieczarek można, zamiast pokroić je na kawaleczki, utrzeć je na tarce o grubych oczkach. O wiele lepiej wpasują się do ciasta.
Grzyby są nieodłącznym wyznacznikiem jesieni. Nic dziwnego więc, że pojawiają się w jesiennych dekoracjach naszych...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Statystyczny Polak zjada ich rocznie 130 kg w różnych postaciach: gotowane, pieczone, faszerowane, jako kopytka,...
Jakie właściwości mają ziemniaki?
Statystyczny Polak zjada ich rocznie 130 kg w różnych...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub