Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Zupy > Jak zrobic żurek w chlebie?
Jak zrobic żurek w chlebie?

Jak zrobic żurek w chlebie?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.7/5 (23 ocen)
Oceń 
Prawdziwy domowy żurek, najlepiej podany w chlebie, jest smakiem świąt wielkanocnych. Nie ma co ukrywać, jego przygotowanie jest dość trudne i czasochłonne, ale to dzięki temu ta potrawa ma charakter odświętny, a nie codzienny, a jej smak kojarzy się z wiosną i wolnymi dniami. Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje żurku, czyli w sam raz dla przeciętnej rodziny.
Rzeczy, których potrzebujesz:
1 marchewka, 1 seler, 1 cebula, 2 białka z jaja kurzego, 4 całe jaja, pęto białej kiełbasy., 2 ząbki czosnku, mała garstka suszonych podgrzybków, dwa liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 500 ml zakwasu na żurek (można kupić gotowy w sklepie), 2 łyżki śmietany 12%, szczypta majeranku, 4 bochenki okrągłego chlebka
1
Marchew, seler i cebulę oczyszczamy i obieramy, gotujemy warzywa w dużym garnku, do czasu, aż staną się lekko miękkie.
2
Następnie do garnka dorzucamy grzyby, ziele angielskie i listki laurowe, a całość przyprawiamy solą.
3
Przykrywamy garnek pokrywką – pozostawiając lufcik i gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę.
4
Gdy wszystko jest już miękkie, a wywar wyciągnął smak ze wszystkich składników, należy przecedzić go przez sitko. Czosnek ucieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do wywaru wraz z zakwasem.
5
Na koniec zabielamy zupę śmietaną i doprawiamy jeszcze w razie konieczności.
6
Teraz czas na przygotowanie chlebka. Ostrym nożem odcinamy jego górną część i odkładamy sobie na bok, będzie później swego rodzaju „pokrywką”.
7
Z pozostałej części wydrążamy środek, dość dokładnie, tak aby powstała pojemna miseczka.
8
Oddzielamy na boku białko od żółtka i delikatnie roztrzepujemy to pierwsze, po czym smarujemy tym białkiem wnętrze chlebka, skupiając się zwłaszcza na denku.
Jak zrobić lukier królewski?
Jak zrobić żurek?
Jak zrobić chrzan wielkanocny?
Jak zrobić jajka faszerowane?
strona 1 z 2następna >
Przeczytaj teraz: Jak zrobić żur wigilijny?
 3.7/5 (23 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (3)

Nie będzie widoczny na stronie
 
grazyna2 - 2013-04-05
ten przepis nie dla mnie-...ale pozdrawiam
joannanowa8019 - 2013-03-25
bardzo ciężkostrawne i niedobre jedzenie!
ziggy - 2012-04-09
lubie przepis na zur swojej roboty jest poprostu fantazja i lekko wchodzi a czuje sie doskonale..
Dynia nie chce być przeciętna i nijaka. Znudziło jej się wycinanie, oklejanie, umieszczanie w halloweenowych stroikach....
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Poniżej przedstawiam prosty przepis na tradycyjny żurek śląski na wędzące. Żurek najlepiej jest podawać w świeżym...
Jak zrobić żurek śląski?
Poniżej przedstawiam prosty przepis na tradycyjny żurek śląski na wędzące. Żurek...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub