Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Gotowanie i Pieczenie > Podstawy gotowania > Jak zrobić makaron?
Jak zrobić makaron?

Jak zrobić makaron?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 5/5 (1 ocen)
Oceń 
Poniżej przedstawiam przepis na makaron domowej roboty. Takiego makaronu z pewnością nie kupisz w najlepszym sklepie!
Rzeczy, których potrzebujesz:
4 jajka (najlepiej ekologiczne o numerze "0"), 1/4 łyżeczki (szczypta) soli, 2 łyżki oliwy z oliwek (ponownie najlepszej jakości), 1 i 3/4 zwykłej mąki, 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
1
Jajka ubite z solą i oliwą
Weź dużą miskę, ubij w niej jajka i wymieszaj z oliwą oraz solą.
2
Zmieszana mąka
Weź kolejną miskę i wymieszaj w niej dwa rodzaje mąki.
3
Mąka z jajkami
Do miski z jajkami dodaj powoli 1/3 mieszaniny mąki. Wymieszaj dokładnie widelcem, aż znikną grudki.
4
Dodaj kolejną 1/3 mieszaniny mąki do jajek. Ciasto powinno stać się lepkie.
5
Wsyp powoli resztę mąki i mieszaj dokładnie, aż wszystkie składniki się dobrze złączą i nie będą niewiarygodnie lepkie. Jeśli jest duża wilgoć w powietrzu użyj większej ilości mąki, ponieważ czasem nie należy lekceważyć pogody przy niektórych przepisach.
6
Ciasto uformowane w kulę
Umieść ciasto na delikatnie pokrytej mąką powierzchni i ugniataj przez ok. 5 minut. Uformuj ciasto na kulkę i owiń w folię. Pozostaw tak na 15-30 minut.
7
Wałkowanie ciasta
Rozwałkuj ciasto, następnie odwracaj je co 45 stopni w jedną stronę, po każdym rozwałkowaniu, aby utrzymać równomierną grubość ciasta.
8
Rozwałkowane ciasto
Rozwałkuj ciasto, tak aby miało ok. 3 mm grubości. Nie używaj do tego miarki, po prostu określ na oko.
strona 1 z 2następna >
 5/5 (1 ocen)
Oceń 

  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt obchodzonych w Polsce a związane jest z cudownym Zmartwychwstaniem Pana...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Nie ma jak jajko na śniadanie! Pyszne, pożywne i zawierające mnóstwo witamin i składników mineralnych. A jajko ze...
Jak zrobić jajka ze szpinakiem?
Nie ma jak jajko na śniadanie! Pyszne, pożywne i zawierające...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub