Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Desery > Lody > Jak zrobić ażurowe ozdoby z czekolady?
Jak zrobić ażurowe ozdoby z czekolady?

Jak zrobić ażurowe ozdoby z czekolady?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 5/5 (6 ocen)
Oceń 
Szukasz nietuzinkowego pomysłu na ozdobienie deserów? Chcesz, aby Twój deser lodowy wyglądał jak z kawiarni? Nie ma problemu. Dzięki tej prostej sztuczce zrobisz ażurowe ozdoby z czekolady, które zachwycą gości nie tyle smakiem, co przede wszystkim wyglądem . A ty zaskoczysz wszystkich pomysłowością.
Rzeczy, których potrzebujesz:
Czekolada mleczna lub deserowa, Szpryca do polewy, Papier woskowy, Mikrofalówka.
1
Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Roztop ją w mikrofalówce. W tym celu włóż czekoladę do mikrofalówki na 20 sekund, przy dość wysokiej temperaturze, ale nie najwyższej, ponieważ czekolada łatwo się przypala. Musisz więc zachować ostrożność.
2
Następnie wyjmij czekoladę, przemieszaj i włóż ponownie do mikrofalówki na 10 sekund.
3
Powtarzaj krok drugi do momentu, aż czekolada się roztopi.
4
Wlej roztopioną czekoladę do szprycy.
5
ażurowe ozdoby z czekolady
Rozłóż papier woskowy na płaskiej blasze. Wyciskaj czekoladę ze szprycy tworząc abstrakcyjne wzory.
6
Gdy skończysz włóż blachę do lodówki na co najmniej dwie godziny.
7
Gdy czekolada stwardnieje odczep ją od papieru woskowego za pomocą szpatułki uważając, by czekolada się nie połamała.
8
Gotową czekoladą ozdób swój deser.
Jak zrobić lody domowe?
Jak ozdobić tort na Halloween?
Jak zrobić pudding waniliowy?
Jak zrobić galaretkę wiśniowo-śmietankową?
 5/5 (6 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Kryśka - 2012-01-17
o jezu ale super , piekny deserek mniam mniam
Dynia nie chce być przeciętna i nijaka. Znudziło jej się wycinanie, oklejanie, umieszczanie w halloweenowych stroikach....
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Czekolada plastyczna to drugi obok masy cukrowej najbardziej popularny materiał do dekoracji tortów i babeczek....
Jak zrobić kolorową czekoladę plastyczną?
Czekolada plastyczna to drugi obok masy cukrowej najbardziej...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub