Tutaj jesteś: Dom i Ogród > Ogrody > Uprawa Warzyw > Jak uprawiać pomidory w szklarni?
Jak uprawiać pomidory w szklarni?

Jak uprawiać pomidory w szklarni?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.1/5 (18 ocen)
Oceń 
Zdobycie informacji jak uprawiać pomidory w szklarni może się okazać bardzo owocne. Twój własny, ekologiczny produkt zawsze będzie smakować lepiej, niż ten zakupiony w sklepie. Do szklarni wybieraj gatunki pomidorów, które są odporne na pęknięcia. Nie tylko lepiej sprawdzą się w szklarni, ale będą też podstawą wyśmienitych przecierów i sosów.
1
Na początek przygotuj dobrą mieszankę ziemi. Użyj standardowej mieszanki gleby, która zazwyczaj składa się w równych częściach z perlitu, wermikulitu i torfu sphagnam oraz jest dostosowywana do prawidłowego pH poprzez dodanie 1 łyżeczki wapna hydratyzowanego na każde 4 litry gleby. Wapno jest dobrym źródłem wapnia, które zapobiega późniejszemu gniciu końcówek pomidorów. Zwilżaj mieszankę stopniowo przy użyciu czystej wody. Będzie gotowa, kiedy ściskając jej garść wyciśniesz z niej kilka kropel wody (ale tylko kilka). Jeśli mix jest nazbyt mokry, wystarczy dodać trochę suchego wermikulitu i ponownie wymieszać.
2
Zacznij sadzenie od wypełnienia zwykłej tacy mieszanką gleby. Nasiona pomidora powinny być sadzone na głębokości 7mm, około 8 nasion na 2,5 cm. Możesz je nakryć na kilka pierwszych dni, aby zapobiec ich wyschnięciu. Nasiona pomidora kiełkują najlepiej w temperaturze 25-27 stopni, powinno im to zająć około 5 do 12 dni. Możesz usunąć ich przykrycie, kiedy tylko zaczną kiełkować. Świeże kiełki pomidora powinny być przechowywane w odległości od 10 do 15 cm od światła lamp. Lampka powinna być włączona na 18 do 24 godzin na dobę. Gdy sadzonki osiągną wzrost ok. 4 cm, starannie przeszczep je do osobnych 15-centymetrowych pojemników.
Jak zrobić ketchup z przecieru pomidorowego?
Jak zrobić pomidory zapiekane z serem?
Jak zrobić sos pomidorowy na zimę?
Jak uprawiać pomidory?
Ostrzeżenia
  • Zawsze miej oko na niechciane szkodniki. Ziemia okrzemkowa pomoże w walce z mszycami i mączlikami.
Wskazówki
  • Kwitnące rośliny potrzebują silniejszego światła do prawidłowego rozwoju tworzących się owoców. Dowiedz się więcej o naświetlaniu wysokoprężnymi lampami sodowymi. Ponadto należy zawsze dodawać trochę wapna do gleby, aby zapobiec gniciu końców kwiatów. Należy też usuwać boczne pędy, które zabierają składniki odżywcze, dzięki którym mogłyby powstać zdrowe owoce.
strona 1 z 2następna >
Przeczytaj teraz: Jak sadzić pomidory?
 3.1/5 (18 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (4)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Adam - 2014-06-30
A co ze szkłem szklarniowym. Czy może być całkowicie przeźroczyste? Widziałem szklarnie częściowo zakryte lub z pomalowanymi wapnem szybami. Kidy stosujemy takie zabiegi?
Amarant - 2014-04-10
AIRAM463: z tego co wiem, to pomidory nie zimują, nawet w szklarni. Szklarnia służy tylko po to, aby zoptymalizować warunki do ich rozwoju (wysoka wilgoć, temperatura, brak wiatru). Jak już sezon na pomidory się kończy to się bierze jednego dojrzałego pomidora, wydobywa z niego nasionka i je suszy. Nasionka wysiewa się na wiosnę do pojemników, pikuje i gotowe sadzonki znów sadzi w szklarni.
poler - 2014-04-10
mam pytanie dot.szklarni.Co robic? jesli zasadze pomidory tego lata w szklarni,to co robić w okresie zimowym żeby w przyszłym roku nie starcic pomodorów.
anatolis - 2013-03-11
Pierwsza bzdura to art. dotyczący uprawy szklarniowej i jednocześnie aby trzymać się temp 21-24c? w szklarni nawet w letni dzień nie jest to w ogóle możliwe. średnia to prawie 30c a pełne słońce to i 40c bez problemu osiągają. Trzeba zwiększać wilgotność do nawet 90% aby pomidor nie został uszkodzony. U mnie temp. w amatorskiej szklarni przydomowej i nie na południową stronę skierowaną
temp. w dzień (kwiecień) 22c w czerwcu to już 30c i więcej. Pytałem profesjonalnych growerów pomidorów i każdy mówi że te śmieszne zalecane temp. można sobie między bajki schować. Korzeń pomidora najlepiej czuje się w 23c optymalne przyswajanie subs. odżywczych i rozwój mikoryzy. A część zielona może znosić nawet 2x krotność temp. korzenia. A wy piszecie o temp. 24c! w lecie na wolnym powietrzu to chyba tylko w cieniu... bzdurny art nie poparty praktyką. O glebie nie wspomnę z wapnem to żeście pojechali mieszać kupną ziemię i stabilizować ph! jak już to delikatnie dolomitem i finito . To gotowe zamknięte mieszanki
Dynia nie chce być przeciętna i nijaka. Znudziło jej się wycinanie, oklejanie, umieszczanie w halloweenowych stroikach....
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
<p>Parzenie (blanszowanie) i drylowanie pomidorów może wydawać się zbytecznym zabiegiem, zważając na to, że z...
Jak sparzyć i wydrylować pomidory?
Parzenie (blanszowanie) i drylowanie pomidorów...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub