Tutaj jesteś: Święta i Uroczystości > Inne Święta i Uroczystości > Tłusty Czwartek > Jak zrobić pączki z ziemniakami?
Jak zrobić pączki z ziemniakami?

Jak zrobić pączki z ziemniakami?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.1/5 (9 ocen)
Oceń 
Tłusty Czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami, zatem najwyższa pora by smażyć pączki. Nadziewane budyniem, czekoladą i marmoladą z lukrową polewą wręcz ustawiają się w kolejce do zjedzenia. Nikt im się nie oprze bo niemal same rozpływają się na podniebieniu. Chyba nie ma takiej osoby, która nie lubi pączków, bo przecież jak głosi staropolska tradycja: pączek zjedzony, rok szczęściem wypełniony. Poniżej znajdziecie doskonały przepis na pączki ziemniaczane (ilość porcji: 25).
Rzeczy, których potrzebujesz:
mąka pszenna 400 g, ziemniak 500 g, drożdże 50 g, masło roślinne 130 g, cukier 2,5 łyżeczki stołowe, cukier waniliowy 10 g, wódka 20 mililitrów, dżem/marmolada owocowa 250 g, olej 0,5 l
1
Ziemniaki ugotować i dobrze odcedzić. Dodać masło i rozgnieść tłuczkiem.
2
Do ziemniaków dodać drożdże utarte z łyżką cukru, mąkę, alkohol i resztę cukru.
3
Dobrze wyrobić ciasto. Formować pączki wielkości piłeczki.
4
Układać na ściereczce, pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia.
5
Smażyć z obu stron w głębokim oleju (ok 4 cm) aż do uzyskania złotego koloru. Smażyć zaczynamy gdy olej zacznie skwierczeć.
6
Nadziewanie pączków
Gdy ostygną i ociekną z tłuszczu, nadziać za pomocą szprycy kuchennej lub strzykawki (najlepiej od góry lub z boku) i posypać cukrem pudrem.
Jak smażyć pączki, aby nie wchłaniały dużo tłuszczu?
Jak nadziewać pączki?
Jak zrobić pączki z serka waniliowego?
Jak zrobić nadzienie do pączków?
Wskazówki
  • Olej do smażenia pączków nie może być zbyt gorący ani zbyt zimny. Jeśli będzie za zimny wówczas pączki wchłoną dużo tłuszczu. Jeśli będzie zbyt gorący wówczas pączki spieką się z zewnątrz a w środku będą surowe. Dobra temperatura oleju jest wówczas gdy olej zaczyna skwierczeć.
  • Spirytus dodaje się do ciasta po to, aby pączki nie wchłonęły zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia. Zamiast spirytusu można dodać ocet.
  • Aby olej zbytnio nie pryskał podczas smażenia włóż do niego ćwiartkę obranego ziemniaka.
 3.1/5 (9 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
martakali2889 - 2013-02-04
Chyba nigdy takich nie jadłam. Dobre? jadł ktoś?
zigitrn - 2013-02-04
masakra jakaś, pączki z ziemniakami 8)
To zupełnie naturalne, że dla niektórych uczniów szkoła jest nudna, bezbarwna, stresująca lub pozornie bezwartościowa....
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Chyba nie ma takiej osoby, która nie lubiłaby pączków. Dzieci za nimi szaleją, a dorośli tracą dla nich głowę. Tłusty...
Jak zrobić pączki ziemniaczane o zapachu rumowym?
Chyba nie ma takiej osoby, która nie lubiłaby pączków...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub