Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Dania Główne > Dania z wołowiny i cielęciny > Jak zrobić gulasz wołowy?
Jak zrobić gulasz wołowy?

Jak zrobić gulasz wołowy?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 3.6/5 (19 ocen)
Oceń 
Gulasz wołowy jest pysznym daniem głównym, pełnym warzyw. Spędzisz trochę czasu na jego przygotowaniu, ale rezultat na pewno Cię nie zawiedzie. Co może smakować lepiej niż uduszone warzywa i soczysta wołowina?
Rzeczy, których potrzebujesz:
Około 1 kg wołowiny, 2-3 pomidory lub 1-2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego, 2-3 średnie marchewki, 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, Papryka słodka w proszku (1/2 łyżeczki), 4-5 liści laurowych, Olej, 2/3 szklanki przegotowanej wody, Sól do smaku.
1
Mięso wołowe
Mięso pokrój na kostki wielkości około 1 cm.
2
Smażenie mięsa

Na patelni rozgrzej około 2-3 łyżki oleju. Następnie wrzuć mięso na dobrze rozgrzany olej. Bardzo ważne jest, aby na patelni była tylko jedna warstwa mięsa, więc jeśli Twoja patelnia jest zbyt mała podziel mięso na dwie porcje i usmaż po kolei.

3
Smażenie wołowiny

Mięso wołowe usmaż dokładnie z każdej strony na wysokim ogniu.

4
Usmażona wołowina z liśćmi laurowymi

Kiedy mięso jest już usmażone z każdej strony na brązowy kolor przełóż do garnka. Następnie dodaj do wołowiny 2/3 szklanki przegotowanej wody, liście laurowe i dopraw wszystko solą.

5
Pokrojona cebula

Przykryj garnek przykrywką i postaw na małym ogniu. Woda nie powinna się gwałtownie gotować, a jedynie wrzeć. Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce.

6
Smażenie cebuli

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć do niej cebulę i smaż na małym ogniu, aż uzyska złoty kolor (około 10-15 minut).

7
Ścieranie marchewki na tarce

W międzyczasie, kiedy smażysz cebulę, umyj i obierz marchewkę. Następnie zetrzyj ja na największych oczkach tarki.

8
Podsmażanie marchewki z cebulą

Startą marchewkę dodaj do cebuli i duś wszystko razem przez kolejne 5 minut.

Jak zrobić sos do spaghetti?
Jak zrobić risotto z pieczarkami?
Jak zrobić szpinak ze śmietaną?
Jak zrobić roladki wieprzowe z pieczarkami?
strona 1 z 2następna >
 3.6/5 (19 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
papojka - 2014-04-09
dobrze napisane krok po kroku!:) ja sie nauczylam na przepisie babci grypoodpornej z marchewkami cebula czosnkiem i inne :)
Grzyby są nieodłącznym wyznacznikiem jesieni. Nic dziwnego więc, że pojawiają się w jesiennych dekoracjach naszych...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Oto przepyszny przepis na frittatę ze szpinakiem z dodatkiem sera koziego i parmezanu. Dla miłośników tych składników...
Jak zrobić frittatę ze szpinakiem?
Oto przepyszny przepis na frittatę ze szpinakiem z dodatkiem...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub