Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Przystawki, Zupy i Sałatki > Zupy > Jak zrobić zupę rybną po rosyjsku?

Jak zrobić zupę rybną po rosyjsku?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4.5/5 (2 ocen)
Oceń 
Jedzenie ryby przynajmniej raz w tygodniu jest ważne, aby pozostać zdrowym. Zupa rybna po rosyjsku, zwana również zupą uha - nazwa pochodzi od staro rosyjskiego słowa juha oznaczającego wywar. Tradycyjnie jest to zupa zawiesista, gotowana z rybich głów. Jednak do tego przepisu możesz użyć w zasadzie każdego rodzaju ryby, które znajdziesz w swoim sklepie.
Rzeczy, których potrzebujesz:
1.5 kg surowej ryby (najlepiej 3 rodzaje), Włoszczyzna (seler, marchewka, korzeń pietruszki, por), 3 cebule, 400-500 g ziemniaków, Ziele angielskie, liść laurowy, 3 ziarenka czarnego pieprzu, 1/2 cytryny, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, Świeża natka pietruszki.
1
Ryba
Przygotuj rybę. Obierz ją z ości i pokrój na kawałki.
2
Pokrojone warzywa
Ryby wyczyść z ości (im więcej rodzajów ryb tym zupa będzie smaczniejsza) i pokrój je w kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
3
Gotowanie wywaru z warzyw
Jak woda zacznie się gotować dodaj soli oraz pokrojone warzywa.
4
Gotująca się zupa
Gotuj wywar aż ziemniaki będą miękkie (w zależności od wielkości kawałków ziemniaków może to potrwać od 8-12 min). Dodaj liście laurowe oraz czarny pieprz.
5
Zupa rybna
Gotuj zupę przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj do garnka rybę i gotuj 7-8 min.
6
Koperek
Umyj i drobno posiekaj koperek i dodaj do zupy. Spróbuj zupę i jeśli jest taka potrzeba to dodaj więcej soli. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty i wyłącz ogień.
7
Cytryna
Dodaj plasterki cytryny i dolej wytrawne białe wino, delikatnie podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia.
8
Zupa rybna
Gorąca zupę podawaj posypaną świeżą natką pietruszki. Zupę podawaj z pieczywem.
Smacznego!
Jak zrobić wątróbkę z cebulą?
Jak zrobić makaron domowy?
Jak zwijać gołąbki?
Jak zrobić schab pieczony z czosnkiem i majonezem?
 4.5/5 (2 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Kolorowe, lukrowane pierniczki będą znakomicie prezentowały się na bożonarodzeniowej choince. Problem jest jedynie w...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Puree ziemniaczane nazywane również tłuczonymi ziemniakami jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, ryb czy drobiu....
Jak zrobić puree?
Puree ziemniaczane nazywane również tłuczonymi ziemniakami jest doskonałym dodatkiem...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub