Jak zrobić faworki?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4/5 (28 ocen)
Oceń 
Faworki inaczej chrust, chruściki bądź jaworki to tradycyjne polskie ciastka o kształcie kokardek. Od dawien dawna towarzyszą nam na stole w Tłusty Czwartek i w ostatki tj. we wtorek przed Środą Popielcową. Robi się je z ciasta śmietanowego zbijanego i smaży jak pączki.
Rzeczy, których potrzebujesz:
5 żółtek, 2 szklanki mąki, 4 łyżki śmietany, 3 łyżki cukru, 3 łyżki masła, 1 łyżka spirytusu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, olej do smażenia, cukier puder do posypania
1
Wszystkie składniki należy zagnieść tak samo jak w przypadku robienia makaronu. Ciasto należy później wybijać uderzając nim o stół lub bijąc je drewnianym wałkiem.
2
Ciasto należy rozwałkować na cieniutki placek. Potnij go na kawałki o długości 12 cm i szerokości 3 cm. W każdym paseczku w środku zrób podłużne nacięcie. Chwyć jeden koniec paska, przełóż go przez dziurkę i wywiń na drugą stronę.
3
W frytkownicy bądź rondelku rozgrzej olej. Włóż faworki i smaż aż do czasu aż uzyskają złoty kolor co pewien czas je przewracając.
4
Gotowe faworki podawaj posypane cukrem pudrem.
Jak zrobić nadzienie do pączków?
Jak nadziewać pączki?
Jak zrobić pączki z budyniem?
Jak zrobić pączki z ziemniakami?
Przeczytaj teraz: Jak zrobić chrust?
 4/5 (28 ocen)
Oceń 
  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
MUCHOMOREK - 2012-01-01

ej Bandzior a moze bys tak tego chrusciku z lasu se pojadl heheh smacznego !

Jak Ci wiury z tylka wyleca to poznasz roznice pomiedzy chrustem pieczonym a z lasu przyniesionym.!

bandziorr1987 - 2011-03-04
Ten wasz chrust łatwiej z lasu przyniesc niz piprac sie z ciastem :/
Do wykonania tego stroju potrzebujesz tak naprawdę dwóch elementów: maski lisa oraz kity. Obie te rzeczy z łatwością...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Te miniaturowe pączki to wspaniała przekąska na każdą okazję. Doskonale smakują nie tylko do piwa, ale również w...
Jak zrobić pączki piwne?
Te miniaturowe pączki to wspaniała przekąska na każdą okazję. Doskonale smakują...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub