Jak zrobić faworki?

Jak zrobić faworki?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4/5 (28 ocen)
Oceń 
Faworki inaczej chrust, chruściki bądź jaworki to tradycyjne polskie ciastka o kształcie kokardek. Od dawien dawna towarzyszą nam na stole w Tłusty Czwartek i w ostatki tj. we wtorek przed Środą Popielcową. Robi się je z ciasta śmietanowego zbijanego i smaży jak pączki.
Rzeczy, których potrzebujesz:
5 żółtek, 2 szklanki mąki, 4 łyżki śmietany, 3 łyżki cukru, 3 łyżki masła, 1 łyżka spirytusu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, olej do smażenia, cukier puder do posypania
1
Wszystkie składniki należy zagnieść tak samo jak w przypadku robienia makaronu. Ciasto należy później wybijać uderzając nim o stół lub bijąc je drewnianym wałkiem.
2
Ciasto należy rozwałkować na cieniutki placek. Potnij go na kawałki o długości 12 cm i szerokości 3 cm. W każdym paseczku w środku zrób podłużne nacięcie. Chwyć jeden koniec paska, przełóż go przez dziurkę i wywiń na drugą stronę.
3
W frytkownicy bądź rondelku rozgrzej olej. Włóż faworki i smaż aż do czasu aż uzyskają złoty kolor co pewien czas je przewracając.
4
Gotowe faworki podawaj posypane cukrem pudrem.
Jak smażyć pączki, aby nie wchłaniały dużo tłuszczu?
Jak nadziewać pączki?
Jak zrobić nadzienie do pączków Adwokat?
Jak zrobić nadzienie do pączków?
 4/5 (28 ocen)
Oceń 

  • Komentarze Tipy.pl (2)

Nie będzie widoczny na stronie
 
MUCHOMOREK - 2012-01-01

ej Bandzior a moze bys tak tego chrusciku z lasu se pojadl heheh smacznego !

Jak Ci wiury z tylka wyleca to poznasz roznice pomiedzy chrustem pieczonym a z lasu przyniesionym.!

bandziorr1987 - 2011-03-04
Ten wasz chrust łatwiej z lasu przyniesc niz piprac sie z ciastem :/
Majówka już tuż tuż, a ty nigdzie nie wyjeżdżasz? A może właśnie zostałeś zmuszony do wyjazdu na działkę z rodziną i...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Mimo iż węgierskie, równie dobrze sprawdzą się z okazji polskiego Tłustego Czwartku. Sekretem wyjątkowego smaku tych...
Jak zrobić pączki węgierskie?
Mimo iż węgierskie, równie dobrze sprawdzą się z...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub