Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Dania Główne > Dania z wieprzowiny > Jak zrobić żeberka w piekarniku?
Jak zrobić żeberka w piekarniku?

Jak zrobić żeberka w piekarniku?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 0/5 (0 ocen)
Oceń 
Poniżej przedstawiam przepis na żeberka z piekarnika, jednak jeśli chcesz, to możesz je również położyć na grilla - efekt końcowy będzie tak samo smaczny. Przepis jest dla ośmiu osób, zatem jeśli nie potrzebujesz tyle porcji to zmniejsz ilość każdego ze składników o połowę.
Rzeczy, których potrzebujesz:
4 kg żeberek wieprzowych, 4 ząbki czosnku, pokrojone, 1 łyżka cukru białego, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki czarnego pieprzu, 2 łyżeczki chili w proszku, 2 łyżeczki mielonego kminku, 1 / 2 szklanki brązowego cukru, 1 / 2 szklanki octu jabłkowego, 1 / 2 szklanki keczupu, 1 / 4 szklanki sosu chili, 1 / 4 szklanki sosu Worcestershire (do kupienia tutaj), 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki cebuli, posiekanej, 1 / 2 łyżeczki musztardy, 1 ząbek zmiażdżony czosnek
1
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Żeberka ułóż w płytkiej brytfannie. Pokrojony w plasterka czosnek połóż na żeberkach, przykryj pokrywką i piecz przez 2,5 godziny. Następnie lekko je ostudź.
2
W małej misce wymieszaj biały cukier, paprykę, sól, pieprz, chili w proszku i zmielony kminek. Przyprawami nasmaruj ostudzone żeberka, całość przykryj i pozostaw na całą noc w lodówce.
3
W małym rondelku, wymieszaj brązowy cukier, ocet, ketchup, sos chili, sos Worcestershire, sok z cytryny, cebulę, musztardę i 1 ząbek czosnku. Gotuj na średnim ogniu , bez przykrycia przez 1 godzinę. Zarezerwuj niewielką ilość sosu do polewania żeberek, reszta będzie służyć jako dip.
4
Rozgrzej patelnię lub grill i umieść na nim zamarynowane żeberka. Smaż / Grilluj je pod przykryciem przez 12 minut polewając je od czasu do czasu przygotowanym sosem, aż będą ładnie rumiane i szkliste. Żeberka podawaj z pozostałością sosu.
Smacznego!
Przeczytaj teraz: Jak zrobić gołąbki?
 0/5 (0 ocen)
Oceń 

  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Myślisz, że o Wielkanocy wiesz wszystko? Najprawdopodobniej się mylisz. Istnieje wiele różnych zwyczajów i tradycji...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
Paprykę można faszerować na różne sposoby. Możesz wykorzystać do tego mięso mielone, przygotować farsz jak na gołąbki...
Jak zrobić paprykę nadziewaną?
Paprykę można faszerować na różne sposoby. Możesz...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub